Aan het einde van het 50-jarig jubileum krijgt FC Utrecht op de valreep een expositie in Het Utrechts Archief. Plannen daarvoor waren er al langer, maar corona...

De expositie 'FC Utrecht vanuit het hart' werd woensdag geopend onder toeziend oog van Maarten van Ooijen (wethouder sport), Thijs van Es (directeur FC Utrecht), Frans van Seumeren (eigenaar FC Utrecht) en club legendes Leo van Veen en Koos van Tamelen.

De expositie 'FC Utrecht vanuit het hart' werd woensdag geopend onder toeziend oog van Remco Neu (FC-Utrecht historicus), Frans van Seumeren (eigenaar FC Utrecht), Koos van Tamelen (oud-speler),Maarten van Ooijen (wethouder sport) en mister FC Utrecht Leo van Veen. Foto: Ton van den Berg

'FC Utrecht vanuit het hart' verwijst volgens de samensteller Remco Neu naar de 50-jarige historie van de club: "Maar benadrukt vooral haar maatschappelijk rol binnen de samenleving. Dit wordt getoond door middel van korte filmjes van diverse projecten."

Bijzonder vindt Neu, die een lopende encyclopedie is als het om de verhalen van FC Utrecht gaat, de nagebouwde tribune voor blinden waar via 'radiocommentaar' het wedstrijdgevoel wordt weergegeven zodat blinden en slechtzienden wedstrijden kunnen bijwonen. Een goed voorbeeld volgens hem van maatschappelijke betrokkenheid.

Remco Neu. Foto: Ton van den Berg

Op de expositie staat ook een heus doel waar bezoekers antwoord op de vraag 'wat is jouw doel? achterlaten. Frans van Seumeren deed dat ook en legde de (doel)lat hoog met de ultieme wens kampioen te willen worden. Remco Neu: "Wij alle hopen dat zijn wens uit komt! Het is hem zo gegund!"

Foto: Remco Neu

Een goede reden om deze expo te bezichtigen is, zegt Neu, het feit dat alle gewonnen prijzen, bekers en schalen, van dichtbij te bewonderen zijn. Hij noemt het een uniek historisch moment voor alle trouwe FC fans. 

De tentoonstelling is een samenwerking tussen FC Utrecht en Het Utrechts Archief en volgens Neu "een project gemaakt door Utrechters en bedoeld voor Utrechters. Chapeau aan iedereen die aan deze expo hebben bijgedragen." 

Algemene info: Utrecht, vanuit het hart iste zien t/m 31 december 2021 in Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat 28. Entree is € 2,50  maar met museumjaarkaarten is de toegang gratis.

Koos van Tamelen.

Leo van Veen. Foto's Ton van den Berg