Jim Terlingen - Het is een heel erg mooi product geworden, de VersVrijheid-krant waarin wordt stilgestaan bij 75 jaar vrijheid in Utrecht. De redactie, bestaande uit vier leden van het Utrechts Stadsdichtersgilde (Anne Broeksma, Fred Penninga, Els van Stalborch en Daniël Vis), benadrukt in acht pagina’s de menselijke kant van vrijheid (en oorlog). 

In de krant staan onder andere twee interviews met ooggetuigen van de oorlog in Utrecht. Zij worden geëerd met speciaal voor hen geschreven gedichten. Eén van de twee is een joodse vrouw, Rose Marie Frijda, die in 1942 als baby door haar ouders naar een onderduikadres is gebracht. In mei 1945 blijkt een groot deel van haar familie, waaronder haar ouders, vermoord. Een hartverscheurend verhaal.

De krant bevat verder veel gedichten, overigens niet alleen door leden van het Stadsdichtersgilde. Bijzonder mooi. Dat kan ook gezegd worden over de foto’s van het fotoproject ‘Oorlog in de Provincie, de Utrechtse 50 foto’s’ die in de krant worden getoond. Hier toont RTV Utrecht ze overigens alle vijftig.

In een column schrijft Ad van Liempt over 7 mei 1945, de dag waarop de tragische schietpartij bij het Rosarium plaatsvond. En er is ook nog aandacht voor de 22-jarige Utrechtse studente Truus van Lier die in 1943 het hoofd van de Utrechtse politie omlegde, G.J. Kerlen.

Ik schreef al: een heel erg mooi product. Maar wat blijkt? De krant wordt slechts over enkele postcodes in Utrecht verspreid, vooral in Oog in Al en Utrecht-Oost. "Dat zijn plekken die veel in deze krant voorkomen", noteert het AD-Utrechts Nieuwsblad uit de mond van Anne Broeksma.

Ja, en ook de plekken waar de meeste rijke Utrechters en gemeenteraadsleden wonen, zegt mijn kritische geest dan meteen. Waarom dit product niet verspreiden over de hele stad? 

Broeksma legt het me via de app uit: "We zouden er eerst maar 3000 drukken en die op evenementen rond '75 jaar vrijheid' uitdelen. Door de corona gaan die evenementen niet door en hebben we het nog kunnen laten ophogen tot 15.000. Bezorging was eigenlijk helemaal niet het plan. Gelukkig is de krant hier online te bekijken."

Blijft jammer, pruttel ik nog, dat slechts een klein deel hem in de bus krijgt. Een gemiste kans. "Hopen dat Van Zanen dit leest en een tweede druk voor heel Utrecht opeist (smiley)", appt Broeksma. En of ik ook kan melden dat het gratis aanvragen van een exemplaar via een e-mailadres niet meer gaat. "De voorraad is op."

    

Ook reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl