Jim Terlingen - Daar is hij weer, langs de singel, het eerbetoon aan oorlogsheldin Truus van Lier schreef ik op Facebook bij deze foto die ik eerder op die vrijdagavond had genomen. Ik plaatste hem in twee Facebook-groepen: 'Je bent Utrechter (geweest) als...' (37.000 leden) en UTRECHT! (10.000 leden).

Binnen 48 uur leverde dat in totaal meer dan 500 duimpjes op en - misschien nóg hartverwarmender - ook vele tientallen waarderende opmerkingen over de bloemenaubade. Soms kwam er iemand tussendoor met de vraag 'Wie is Truus?' en dan reageerde iemand anders weer met een verwijzing naar dit verhaal en ook naar deze (twee keer Nieuws030 overigens), waarna de eerste persoon weer heel positief reageerde.

Er is de laatste tijd veel gemopperd op Facebook - in mijn ogen terecht - maar dat doet niets af aan de kracht die het medium kan hebben in positieve zin. Geweldig. En met de harten van de Utrechters zit het ook wel goed, is me weer eens gebleken.

Tommie Hendriks
Verantwoordelijk voor de bloemenhulde is de in de binnenstad wonende Utrechter Tommie Hendriks. Hij was in 1943 net geboren toen de 22-jarige Utrechtse verzetsstrijdster Truus van Lier op het fietspad voor de Walsteeg - vlakbij het Willemplantsoen - de 53-jarige NSB-hoofdcommissaris van politie Kerlen doodschoot. In datzelfde jaar stierf Truus in een concentratiekamp voor een Duits vuurpeloton.

Hendriks (74) woont op de Zilverstraat, vlakbij deze plek, en hij besloot dat er een eerbetoon moest komen. Hij plantte vlakbij hotel Karel V boerenkrokussen in de vorm van de letters TRUUS en maakte een pijl van Aronskelken die gericht was op de plek waar de aanslag plaatsvond.

Het stukje groen tussen de Getrudis-kathedraal en de Geertekerk noemt hij overigens zelf het Truus-van-Lierplantsoen. Maar omdat de letters op deze plek niet goed opvielen en krokussen zich gauw verspreiden, stapte hij in oktober 2004 over op narcissen en plantte hij deze op het talud aan de overkant.

Sinds 2005 is de bloemenaubade daar elke lente eventjes te zien.
Heel Erg Mooi.

             

Op deze site vertelt Hendriks over zijn bloemenwerk langs de Catharijnesingel. Daarop zijn ook foto's te zien van zijn eerste TRUUS-pogingen nabij hotel Karel V.

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl