In een opinieartikel (klkhier) liet Bertus F. Knijp weten dat hij kunst met een grote K mist in Utrecht. Hij schreef zijn artikel naar aanleiding van het uitkomen van het boek van Marcel Gieling over 50 Utrechtse kunstenaars en de daaraan gekoppelde expositie. Hierbij de reactie van Gieling.

Geachte mijnheer Bertus F Knijp,

Graag geef ik een reactie op uw artikel m.b.t. de expositie in KUUB waar 50 Utrechtse kunstenaars hun werk exposeerden (19-9-2014).

Op de eerste plaats is het jammer en in zekere zin oneerlijk om twee weken na afloop van de expositie deze recensie te schrijven. Waarom oneerlijk? Geen van uw lezers geeft u een kans om wat u schrijft op waarheid te controleren.

Blijkbaar bent u van een zekere leeftijd, u schrijft over 'eens', veertig jaar geleden waren er vier kranten met daaraan vier kunst recensenten verbonden. Bent u blijven hangen in de zeventiger jaren? Het lijkt erop. Van die vier kranten is er nu nog een halve over; het AD/UN.

U schrijft dat u de tentoongestelde kunst in KUUB in iedere stad had kunnen tegenkomen. Aan hetgeen u schrijft weet ik zeker dat u de laatste jaren geen van de door u genoemde steden heeft bezocht. Waarschijnlijk bent u te oud om Utrecht nog zelfstandig uit te komen.

Waarom ik dit denk? U noemt in uw artikel drie kunstenaars bij naam; Mackaay, Weijburg en Zuidhoek, prijst de boeken die over hen zijn verschenen of zelf hebben geschreven. Blijkbaar zijn dat de enige namen die u kent.

U heeft de tentoonstelling bezocht, dat is duidelijk. Daarbij heeft u nogal wat kunstenaars over het hoofd heeft gezien over wie ook boeken zijn geschreven en ook werk is aangekocht door (inter)-nationale musea. Ik zal u enkele namen noemen; Paul Klemann, winnaar van de Prix de Rome voor de tekenkunst, Carel Blotkamp. emeritus hoogleraar moderne kunst en kunstschilder, onlangs nog een tentoonstelling gehad in het Centraal Museum. Is u blijkbaar ontgaan! Theo van de Vathorst, beeldhouwer van internationale klasse. Nico Heilijgers, momenteel op TV te zien als portrettekenaar en niet te vergeten de kunstschilder Nico Rypkema.

Ik hoop dat met mijn reactie uw kennis over de Utrechtse kunst weer wat is bijgespijkerd. U schrijft vast en zeker onder een pseudoniem, lekker veilig. Met uw ware naam onder dit artikel zou u zeker aangesproken worden op uw beperkte kennis m.b.t. de hedendaagse Utrechtse kunst. Tot slot; als u mijn boekje ook had gelezen en niet alleen plaatjes had gekeken zou u weten dat ik niet heb willen pretenderen volledig te zijn.

Met vriendelijke groet, Marcel Gieling