Jeroen Wielaert - Een gele trui voor Jan van Zanen. De burgemeester van Utrecht kreeg hem dinsdagavond alvast uitgereikt door Ed Kronenburg, de Nederlandse ambassadeur in Parijs.

Het gebeurde in de klassieke ambiance van de vaderlandse Residentie aan de Rue de Grenelle. Het is voor mij binnen een jaar al bijna net zo’n stamtent geworden als vroeger café De Vooghel, waar het idee opborrelde, die late middag van 5 januari 2002. Nu geschiedde de uitreiking aan de vooravond van de Tourpresentatie van 2015, met de Utrechtse Grand Départ.

Het past bij de rituelen van het cyclisme om dergelijke kledingstukken uit te delen. Meestal heeft de klassementsaanvoerder dan een uur of zes op de fiets zitten zweten. Het is druk gedoe op een podium. Nimmer gebeurt het in een prestigieuze eetzaal zoals in Parijs. Het blijft een zaak van rangen en standen.

Jan van Zanen kan er ook niets aan doen dat hij inmiddels een handel in gele truien kan beginnen. Hij kreeg er een stel bij zijn afscheid als burgemeester van Amstelveen en het gaat maar door bij zijn aantreden in Utrecht. Het ontbreekt de schenkers niet aan origineel gedachtengoed.

Idee voor Jan: geef er ook eentje aan Annie Brouwer, de burgemeester die het Tour-initiatief van 2002 omarmde en aan Aleid Wolfsen die het langdurige lobbytraject voltooide. En dan als succestrio op de foto in de residentie van Ed Kronenburg.

Jan Fokkens en Jeroen Wielaert bedachten in cafe Vooghel het idee om de Tour naar Utrecht te halen. Foto: J. Wielaert