Door Vincent Oldenborg - Het Utrechts college van b en w stelt dat Utrecht er financieel goed voor staat en dat er daarom ruimte is om de komende vier jaar negentig miljoen extra te investeren in de groei van de stad. 

Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde Voorjaarsnota waarin de mogelijkheden voor de komende meerjarenbegroting op een rijtje worden gezet.

Dit extra geld komt onder andere beschikbaar uit het positieve financiële resultaat over het begrotingsjaar 2015 ( bijna 24 miljoen), een te verwachten stijging van de uitkering uit het gemeentefonds door de groei van de stad en een stijging van de OZB-opbrengst om dezelfde reden. Ook zijn er nog een aantal meevallers van financieel-technisch aard.

Onderstaand een, overigens niet volledige, opsomming van de plannen.

  • Het water in de Catharijnesingel kan nu echt helemaal terugkomen omdat er negen miljoen euro beschikbaar komt voor de realisatie van het zuidelijk deel.
  • Tivoli/Vredenburg kan opgelucht ademhalen want het college neemt de aanbevelingen uit het rapport van de commissie Gehrels onverkort over. Dat betekent een verhoging van de jaarlijkse subsidie met 1,85 miljoen euro plus nog eens 2,7 miljoen totaal extra in de komende vier jaar. Overigens is daarmee de angst in het culturele veld dat het oplossen van de problemen van Tivoli/Vredenburg ten koste zou gaan van de bestaande cultuurbegroting weggenomen.
  • Voor Lombok komt nog dit jaar 1 miljoen beschikbaar om het probleem van de wateroverlast in de souterrainwoningen te bestrijden.
  • Voor de restauratie van de Domtoren wordt voorlopig twee miljoen euro gereserveerd.
  • Voor 1,9 miljoen per jaar wordt de basisverstrekking huishoudelijke hulp verhoogd met een half uur per cliënt per week.
  • Er wordt in de komende vier jaar totaal 10 miljoen extra in Overvecht geïnvesteerd waarvan twee miljoen aan veiligheid besteed wordt.
  • Er komt 1,4 miljoen beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen.
  • Voor de uitbreiding van Toezicht en handhaving in de nachtelijke uren komt, verdeeld over vier jaar bijna vier miljoen extra beschikbaar.
  • Alles bij elkaar wordt er een kleine 18 miljoen extra geïnvesteerd in onderhoud en verbetering van de openbare ruimte op verschillende plaatsen in de stad, zowel in de binnenstad als bijvoorbeeld op Kanaleneiland en in Overvecht.

Twee miljoen euro voor de restauratie van de Domtoren. Foto: Ton van den Berg

Voor het overige neemt het college zich voor om de gemeentelijke tarieven in zijn algemeenheid in 2017 slechts te laten stijgen met het koopkracht/inflatie cijfer, waarbij een uitzondering gemaakt wordt voor de afvalstoffenheffing voor eenpersoonshuishoudens, die men gelijk wil houden aan 2016. 

De tarieven die verband houden met watertoerisme worden wel extra verhoogd. Zo komt er weer een doorvaartheffing voor het gebruik van het vaarwater tussen de Weerdsluis en de Noordersluis. De bedoeling is om de extra inkomsten in te zetten ten behoeve van handhaving op het water en het verbeteren van de aanlegmogelijkheden en faciliteiten.

Al met al een hele waslijst met plannen van het college die de komende weken intensief in de raadscommissies zal worden besproken en aansluitend in de raad afgetikt gaat worden. 

Ieder wat wils

Gezien de samenstelling van het pakket zit er voor ieder wat wils in, dus valt te verwachten dat het pakket er grotendeels ongeschonden door zal komen, wat niet weg neemt dat de verschillende raadsfracties ongetwijfeld zo hun eigen wensenlijstjes voor het volgend jaar zullen hebben, waarvoor ze ruimte zullen willen vinden. 

Met name het voorstel rond Tivoli/Vredenburg zal nog wel de nodige discussie opleveren gezien de reacties op het zojuist verschenen rapport van de adviescommissie. 

Ook de problematiek rond de tekorten van Domunder en de aankoop van de prostitutiepanden aan de Hardebollenstraat zullen nog een plekje moeten vinden in het financiële verhaal. 

Nu maar hopen voor het college en de gemeenteraad dat er geen nieuwe tegenvallers opduiken of onaangename financiële fratsen uit de Haagse hoge hoed komen bij de zogenaamde mei-circulaire van het kabinet.