Negen liefhebbers van fietsen èn van Utrecht rijden van 26 tot en met 30 mei een omgekeerde Tour de France: van Parijs naar Utrecht.

Materiaalman en volger in de auto is journalist Dick van der Peijl, zijn bericht uit het peloton: Van Kortrijk naar Antwerpen, een dag vol kleine ongelukjes!

Vandaag moet er 140 km worden gereden! Dus vroeg op en om 9 uur vertrekken. We hebben bij Gent, in het dorpje Zwijnaarde afgesproken. Ik vertrek iets later maar om half tien rij ik toch. Ik ben er binnen een uurtje. Het dorp is niet veel op het eerste oog, klein. Ik ga geld halen en vragen aan een mevrouw of er ook een restaurant of een kroeg is. Er zijn er zelfs twee, vlakbij de kerk op een pleintje. Ik ga naar het Zwarte Glas maar die is nog niet open pas om 11 uur.

De fietsers hebben pech bij Oudenaarde de eerste lekke band. Om 13.00 uur zijn ze in Zwijnaarde bij het Zwarte Glas. Een leuke tent, aardige bediening, een leuke serveerster en twee aardige mannen. De serveerster heeft Queen B op haar arm laten tatoeren. "Een studentengrap", vertelt ze.

Het wachten is begonnen van 11 uur tot 13.00 uur. Ik bel Marten, die vertelt van de lekke band in Oudenaarde. Ik pak de krant, De Morgen: "Wilmots gaat misschien naar Schalke!" is het grote nieuws. Hij maakt wel de kwalificatie met het elftal af tegen Wales en Frankrijk.

Om iets over een is de groep gearriveerd. Over 20 minuten kunnen we eten, want het restaurant zit afgeladen vol. En de keuken ook. Queen B vertelt: "We hebben ook een Hollandse kok, rustige jongen!"

We bestellen Pasta Bolognesa. Lekker en heel vol met vlees! Heerlijk. Koffie en de groep gaat weer door. Nog 75 km tot Antwerpen, het is drie uur. Ik zwaai ze uit en rij het pleintje af, maar neem de bocht te scherp. Tegen een bestelbus! Die heeft geen schade, maar mijn aanhanger wel. Het spatbord zit flink in elkaar. We rukken het van het wiel af en ik ga weer verder.

Op de snelweg naar Antwerpen. Het gaat lange tijd goed. Tot Sint Niklaas. Ongeluk met een caravan, dus file. Even later nog erger. Twee uur sta ik stil of rijd heel langzaam. Om half zes ben ik bij het hotel in de haven en de totale leegte. Rustig maar niets te beleven.

Met de wielrenners gaat het ook niet voorspoedig. Twee valpartijen en twee lekke banden. En regen en windkracht vijf. Wel mee! Maar toch.

Om kwart over zes komt de dochter van Marten aan. Uit Utrecht op de racefiets. Ze heeft 155 km gereden. Ze is verwaaid en verregent!

Ik ga me douchen en wachten op de groep. Om kwart over 7 zijn ze er. "Beetje stilletjes". "Ja, geschrokken van de valpartijen". Gelukkig niets ernstig!

Een moeilijke dag vandaag! Over de verbouw van het middenschip van de Dom hebben we het nog niet gehad! Dat komt later wel!

Dick van der Peijl

De tocht is een initiatief van de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk. Doel is om het publieke debat aan te zwengelen over de herbouw van het schip van de Domkerk. Dat schip stortte in bij de grote storm in 1674.

Volgens de stichting biedt een dergelijk herbouwproject Utrecht tussen 2022 en 2074 veel kansen. Het zou een stimulans zijn voor toerisme en economie en schept nieuwe mogelijkheden voor onderwijs en vakopleidingen in de restauratiebouw, wetenschappelijk onderzoek naar middeleeuwse technieken etc.

De aankomst van het peloton op het Domplein is op zaterdag 30 mei gepland om 17.00 uur. Daar worden ze verwelkomt door fans en prominenten.

In Parijs.