Een tiental Utrechtse zorg- en welzijnsorganisaties krijgt vanaf 1 januari geen subsidie meer voor zorgtaken in de buurten. De gemeente heeft bij een aanbesteding gekozen voor een nieuwkomer in Utrecht, de zorginstelling Incluzio..

Bij de aanbesteding ging het om de oprichting van buurtteams die voor de sociale zorg in de wijken moeten zorgen. Volgens de gemeente is Incluzio het bedrijf dat de beste papieren heeft.

De Utrechtse organisaties, die zich in een nieuwe organisatie voor buurtteams hadden georganiseerd. zijn teleurgesteld. Zij moeten nu honderden werknemers overdragen aan de nieuwe organisatie, maar er zullen ook mensen tussen wal en schip terecht komen. Het is nog niet duidelijk hoeveel consequenties dit heeft.

Bij de Utrechtse organisaties gaat het onder meer om U Centraal, Careyn, De Tussenvoorziening, Amerpoort, Steunpunt GGZ, Reinaerde, Bureau Jeugdzorg en het Leger des Heils.

Van Incluzio is nog niet veel bekend. Het is een bedrijf dat met het oog op zorgaanbiedingen in de buurten, eerder dit jaar is opgericht en onderdeel is van Facilicom uit Schiedam, een familiebedrijf dat al bijna 50 jaar bestaat.

Facilicom is volgens eigen zeggen altijd geheel met eigen geld gefinancierd en investeert de zorg, de dienstverlening en het sociale domein "omdat we zo de continuïteit en duurzaamheid van onze onderneming vergroten".

Het gaat bij de aanbesteding om enkele miljoenen euro's subisidiegeld.