Door Layla Deibert - Een paar honderd mensen verzamelden zich zaterdagmiddag op het Utrechtse Domplein, om tegen het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP te demonstreren. Hun Grootste doel: Rutte, Merkel en Obama van het plein afvegen.

TTIP, ofwel Transatlantic Trade & Investment Partnership, is het handelsverdrag dat de Europese Unie graag wil aangaan met de Verenigde Staten. Een soortgelijk verdrag met Canada – CETA, is al zo goed als ondertekend.

Naast versoepeling van het handelsbeleid geeft het verdrag grote bedrijven macht om overheden onder druk te zetten om bijvoorbeeld hun milieubeleid aan te passen, zonder daarvoor naar de rechter te moeten. Dit noemt men ISDS (Investor-state Dispute Settlement).

Demonstraten op het Domplein. Foto: Marieke Wijntjes

De demonstratie op het Domplein heeft als doel om dit verdrag van tafel te vegen. In een oproep op de Facebook-pagina van TTIP-vrij Utrecht vroeg de organisatie een bezem mee te nemen als symbolisch gebaar.

Organisator Sophie Nusselder (Milieudefensie) is blij met de opkomst: ,,Het laat zien dat Utrecht een vuist maakt tegen TTIP en daar doen we het voor”, zegt ze. “TTIP brengt de veiligheid in gevaar en stopt zo de democratie. Dat is een gevaarlijk iets.”

Fleur Ydema, vrijwilliger bij Milieudefensie, denkt dat demonstreren tegen TTIP zeker zin heeft: ,,Het staat zelfs in de geschiedenisboeken dat demonstraties bijdragen aan de grotere macht”. Een soortgelijk handelsverdrag tussen de VS en Mexico heeft volgens haar al lang en breed bewezen dat de gewone burger er de dupe van gaat zijn. ,,De boeren in Mexico zijn helemaal uitgekleed door de multinationals en zoiets moeten we hier voorkomen.”

Zanger Florian Wolff presenteerde namens TTIP-vrij-Utrecht het programma. Wanneer hij de demonstranten vraagt waar het verdrag over gaat, krijgt hij weinig reacties.

,,Het is een beetje een ingewikkeld verhaal en er kleven een heleboel verschillende facetten aan. Dat maakt het een heel ongrijpbaar en een ontzettend gevaarlijk handelsverdrag”, zegt hij met veel overtuiging in de microfoon.

Brian Droop is namens de Internationale Socialisten (IS) een van de sprekers. Hij zegt dat het verhaal dat de Europese Commissie vertelt niet klopt: ,,Dat er hard wordt onderhandeld voor eigen belangen klopt niet. Het klopt wel dat de onderhandelaars het niet altijd eens zijn met elkaar, maar ze zitten niet aan de onderhandelingstafel namens de burgers of voor een beter milieu.” Met veel vertrouwen praat hij dan ook over een aankomend referendum over TTIP.

Als de demonstratie bijna ten einde loopt, komen er uit het niets drie personen het plein opgelopen. Ze dragen maskers van de drie grote leiders: Rutte, Merkel en Obama. Demonstranten met een bezem hebben zich inmiddels als clubje bij elkaar verenigd. Op het teken van programmaleider Florian Wolff is het dan zover: tijd om deze leiders voorgoed weg te vegen.