Helaas was er geen enkele Engelse veteraan meer bij, maar dat op 7 mei 1945 de bevrijding van Utrecht plaatsvond wordt nog steeds herdacht en gevierd. Nog maar een paar jaar terug stond de herdenking op losse schroeven omdat leden van het Engelse 49e verkenningsregiment Polar Bears er niet bij konden zijn. Toen er nog nog een kwam opdagen ging de herdenking meteen weer door.

Nu was er geen veteraan, nog maar enkelen zijn in leven maar te broos om bij dit soort bijeenkomsten nog aanwezig te zijn, en dat was voor het eerst sinds het Polar Bearsbeeld (gemaakt door Marie-Jose Wessels) aan de Biltstraat in 1991 door prins Bernhard was onthuld. Toch ging de herdenking zaterdagavond door met tientallen genodigden en belangstellende want het Utrechts Comite 4 mei Herdenking wil de bevrijders blijven eren.

Een buurtbewoner, Frans de Nooij, kwam vertellen hoe hij als 5-jarige de Engelsen Utrecht zag binnenkomen. Het had op hem veel indruk gemaakt en ondanks z'n jonge leeftijd zag hij nog heel goed voor zich hoe deze bevrijders met een glimlach op hun gezicht de stad bij de Berekuil binnenreden.

Bij de bijeenkomst droegen drie kinderen gedichten voor en sprak ook burgemeester Van Zanen. De bijeenkomst werd beeindigd met een oproep ook volgend jaar 7 mei weer van de partij te zijn. 

Kijk ook hieronder naar het videoverslag van Wim en Ben Hendriks.

Frans de Nooij vertelt zijn herinneringen aan de bevrijding van Utrecht. Foto: Ton van den Berg

Leden van de bond van Oudstrijders en een vertegenwoordiger van de landmacht. Foto: Ton van den Berg

Burgemeester Van Zanen houdt een toespraak. Foto: Ton van den Berg