De Utrechtse voetballer Wesley Sneijder heeft zaterdag de Sportpenning van de gemeente Utrecht gekregen. Sportwethouder Paulus Jansen en burgemeester Van Zanen reikten hem uit.

Volgens een persbericht van de gemeente krijgt Sneijder de Sportpenning 'vanwege zijn bijzondere inzet voor de Utrechtse sportwereld en de maatschappelijke impact van zijn persoonlijke en zakelijke projecten'. In zijn toespraak zei burgemeester Van Zanen dat de voetballer wordt beschouwd als een ambassadeur voor de Utrechtse sportwereld.

Wesley Sneijder krijgt de Sportpenning. Foto: Jeroen Stoops

Wesley Sneijder (33) is een geboren Ondieper die uitgegroeid is tot een internationale topvoetballer. Hij begon als jeugdspeler bij het Utrechtse DOS, waarna hij werd gescout door Ajax en daar onder meer de landstitel won.

Ook bij zijn volgende clubs Real Madrid, Internazionale en Galatasaray werd hij kampioen. Met Inter won hij in 2010 ook de Champions League. Na een seizoen bij Nice, speelt Sneijder momenteel bij de Qatarese voetbalclub Al-Gharafa.

In het Nederlands elftal is Sneijder recordinternational met 133 interlands (31 goals). Met Oranje werd hij tweede op het WK 2010 en derde in 2014. Begin september speelt hij zijn laatste wedstrijd als international.

In het persbericht van de gemeente wordt er op gewezen dat Sneijder tijdens zijn internationale voetbalcarrière Utrecht nooit uit het oog heeft verloren. 'Zo liet hij tijdens zijn periodes in Milaan en Istanbul op zijn kosten regelmatig jeugdteams uit Utrecht op bezoek komen en gaf hen een kijkje in de keuken'.

Ook is onder zijn leiding de Stichting Sport Ondiep opgericht, die de amateurvoetbalvereniging D.H.S.C. uit Ondiep ondersteunt, activiteiten voor de wijk Ondiep organiseert en de Voedselbank ondersteunt.

De maatschappelijke betrokkenheid van Wesley Sneijder en zijn inzet voor de Utrechtse sportwereld maken hem volgens burgemeester en wethouder tot een voorbeeld voor veel Utrechters. 'Gezien de uitstraling en intensiteit van zijn verdiensten wordt aan hem de Sportpenning toegekend.'

De onderscheiding werd uitgereikt tijdens het Wesley Sneijder Benefietgala dat plaatsvond in hotel Van de Valk.

Sneijder en zijn echtegnote Yolanthe luisteren naar de toespraak van de burgemeester. Foto: Jeroen Stoops

Van Zanen tijdens zijn speech. Foto: Jeroen Stoops

Kus van Yo voor Wesley. Foto: Jeroen Stoops

Wethouder Jansen en Wesley Sneijder. Foto: Jeroen Stoops