Moniek Janssen - Met 1100 deelnemers en vele duizenden kijkers langs de route, was de Sint Maarten Parade weer een groot volksfeest. Tientallen zelfgemaakte lichtsculpturen werden zaterdagavond vol trots meegedragen door scholieren, senioren, en deelnemers afkomstig van AZC’s en uit de daklozenopvang.

Om 18.00 uur gaf wethouder Anke Klein het startsein voor de tocht terwijl de klokken van de Domtoren geluid werden. De bonte stoet van lichtsculpturen, orkesten, koren, dansers en clowns passeerde dit jaar grote pleinen zoals de Mariaplaats, de Neude en het Stadhuisplein waar het toegestroomde publiek genoot van al het moois dat langskwam.

Foto: Romy Fernandez

Onderweg waren allerlei optredens te zien, zoals het grote Biebkoor, de Tobin Singing Society en Chinese danseressen uit Leidsche Rijn. Meer dan 100 organisaties hebben meegewerkt en deelgenomen aan de optocht. De performances benadrukten het interculturele thema waarbij de Ithaka schakelklas, een Surinaamse begrafenisdans, Afrikaanse percussie, een Italiaanse ijsfiets met zang moeiteloos samen optrokken.  Ook FC Utrecht was weer van de partij om de ouderen van verzorgingstehuis Vecht en IJssel in hun rolstoelen voort te duwen. ​De Nazaten sloten het spektakel swingend af op het Domplein.

Danseressen bij het stadhuis. Foto: Anna van Kooy

De Sint Maarten Parade is in Utrecht een niet meer weg te denken straatfeest voor alle leeftijden en alle culturen. Ook Het Vuur van Sint Maarten rond een enorm brandend vuursculptuur op vrijdag 8 november op het Berlijnplein in Leidsche Rijn kende een succesvolle derde editie. Naar schatting 2000 bezoekers kwamen af op dit sfeervolle feest dat de oude en de nieuwe stad met elkaar verbindt.​ 

Foto: Anna van Kooij