De samenwerking tussen de horeca, politie, justitie en gemeente is maandag opnieuw bevestigd met een overeenkomst. Alle partijen spreken over een voorbeeldige samenwerking tussen de Utrechtse horeca en de politie. Overal in het land worden de Utrechtse resultaten besproken als voorbeeld.

Dat de samenwerking vruchten afwerpt is volgens burgemeester Van Zanen gebleken uit onderzoeken waarin aangetoond wordt dat Utrechters over het algemeen zich veilig voelen tijdens het uitgaan.

Om precies te zijn wijst een enquete onder uitgaanders en horecapersoneel uit dat 91 procent van het uitgaanspubliek zich zelden of nooit onveilig voelt. Slechts 4 procent van de ondervraagden gaf aan soms of vaak onveiligheid te hebben meegemaakt. 

Van de ondernemers gaf 97procent aan zich nooit of zelden onveilig te voelen. Vooral rommel op straat geven zij aan als overlast. Wat dat laatste betreft wil de horeca zich meer inzetten om de stad schoon te houden. Om hen daarin te steunen krijgen alle Utrechtse horecazaken van de gemeente een stevige bezem en een aantal stevige vuilniszakken.

Een bezem voor de horeca. Foto: Ton van den Berg

De komende jaren wil de horeca en politie vooral inzetten op het voorkomen van geweld. De politie hoopt ook dat daarmee meer respect komt voor de politieagenten die hun werk verrichten.

Bij de nieuwe samenwerkingsovereenkomst zijn ook diverse studentenverenigingen betrokken. Studenten zijn de grootste bezoekersgroep van de horeca in de weekeinden.

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst geldt voor zes jaar maar wordt om de drie jaar ge-evalueerd.

Lees hier het persbericht van de gemeente en horeca.