Kijk ook de video van Ben Hendriks hieronder!

Door Vincent Oldenborg - Na een weekend met protestmarsen in de stad was er in ieder geval één optocht die niet in de gaten gehouden hoefde te worden door een massa politieagenten en ME'ers: die van Sint Maarten.

De inmiddels traditionele Sint Maartenparade trok weer honderden ouders met hun kinderen, die gewapend met lampions en begeleid door muziek en grote verlichte figuren door de binnenstad trokken.  

Juist in deze tijd is de symboliek van Sint Maarten natuurlijk heel actueel. De beschermheilige van Utrecht, die volgens de overlevering zijn mantel in twee stukken sneed om een behoeftige ook enige warmte te geven, staat wel heel dichtbij het op een menswaardige manier opvangen van vluchtelingen.

Deze symboliek kreeg dit jaar bijzondere nadruk doordat ook een honderdtal ouders en kinderen aan de tocht deelnamen, die tijdelijk zijn gehuisvest in de noodopvang voor vluchtelingen in de Jaarbeurs. 

Na een rondgang vanaf het museum Catharijneconvent, via Korte Smeestraat, Oudegracht, Zocherpark, Nieuwegracht en Schoutenstraat werd de tocht afgesloten op de binnenplaats van het eerder genoemde museum, waar onder het genot van pannenkoeken of een frietje de deelnemers konden terugkijken op een geslaagde parade als begin van een hele reeks Sint-Maartenactiviteiten de komende dagen.