Zowel de stichting Toevlucht als de stichting Villa Vrede hebben de Mantel van Sint Maarten gewonnen. De jury vindt dat beide initiatieven op voortreffelijke wijze solidariteit met anderen in de praktijk waar maken.

Met de prijsuitreiking vrijdag ging het 4-daagse Feest van het Delen in het kader van Sint Maarten van start. Tot en met 11 november zijn er diverse activiteiten in de stad (voor een overzicht: Klikhier.)

Het Citypastoraat van de Domkerk kent elk jaar de Mantel van Sint Maarten toe aan de organisatie die zich heeft onderscheiden door solidariteit met anderen niet alleen te benoemen maar ook uit te voeren. En omdat zowel Toevlucht als Villa Vrede voldeden aan alle eisen van de jury besloot die dat de Mantel, heel toepasselijk, maar gedeeld moest worden. De organisaties ontvangen naast een oorkonde ook 1000 euro ieder voor hun activiteiten.

Toevlucht en Villa Vrede zijn allebei jonge organisaties en houden zich beide bezig met het opvangen van asielzoekers die niet over formele documenten beschikken. Vorig jaar besliste de gemeente Utrecht dat die asielzoekers niet meer in Utrecht konden worden opgevangen. Daarop ging Toevlucht voor een bed, bad en brood zorgen via onder meer de Princenhof en later in het pand van het Leger des Heils in Oudwijk.

Villa Vrede is gevestigd aan de Wijnesteinlaan en zorgt voor een dagbesteding voor de asielzoekers. Het is ook een plek waar asielzoekers tot rust komen en niet bang hoeven te zijn te worden opgepakt.

In Utrecht bevinden zich circa 5000 vluchtelingen zonder documenten. Zij leiden volgens Villa Vrede een verborgen bestaan in de stad.