Zeker 500 vluchtelingen, die in Nederland asiel zoeken, krijgen tijdelijk onderdak in de Utrechtse Jaarbeurs. Dat is dinsdagavond bekendgemaakt door de gemeente. Dinsdag kwamen al direct 200 vluchtelingen naar de opvang in het Beatrixgebouw.

De Jaarbeurs heeft de ruimte beschikbaar gesteld tot 24 oktober en het beheer is in handen van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), dat dinsdag een oproep had gedaan om snel bij te springen, omdat de aanmeldcentra worden overstroomd door vluchtelingen. Vanaf het centrum in Ter Apel werden de eerste 200 mensen dinsdagavond met bussen naar Utrecht gebracht.

De ruimte waar de vluchtelingen worden opgevangen. Foto: H. van Oort

Wethouder Margriet Jongerius zegt in een reactie op de website van de gemeente: “Deze tijdelijke opvang past in de lange traditie van Utrecht als mensenrechtenstad. Het is hartverwarmend om te merken dat mensen en organisaties in de stad ook een steentje willen bijdragen. Wij zijn als gemeente heel blij met de mogelijkheid die de Jaarbeurs biedt.”

Wethouder Jongerius. Foto: Ton van den Berg

De gemeente zegt dat woensdagavond een informatieavond wordt gehouden voor omwonenden en andere belangstellenden. Ook het COA is daarbij aanwezig.

Politieke partijen struikelen over elkaar heen met persberichten en twitterberichten om te melden dat ze trots zijn dat er voor opvang wordt gezorgd in de stad. Anne-Marijke Podt van D66 schrijft: “Mensen die huis en haard hebben achtergelaten om in Nederland hun toevlucht te zoeken, gaan een lange en onzekere tijd tegemoet. We moeten hen daarbij helpen."

GroenLinkser Tara Scally liet weten blij te zijn met de opstelling van De Jaarbeurs: "Ik ben er trots op dat een Utrechts bedrijf in lijn met het Utrechtse mensenrechtenbeleid direct de deuren opent als mensen in nood aankloppen." Zij kondigt aan woensdag zelf met de vluchtelingen te gaan praten en te vragen welke hulp ze nodig hebben.

Oppositiepartij PvdA deelt via raadslid Marleen Haage nog wel een sneer uit aan het college van GroenLinks, SP en VVD door te melden dat het COA wel iets met de Jaarbeurs kon regelen en het college blijkbaar niet.