Door Lisa Lin

De terugkeer van één geldautomaat op de Biltstraat is niet genoeg geweest om aan de grote vraag te voldoen. De ondernemers hebben nog steeds te maken met weglopende klanten en teveel bijpinners. Dit is veroorzaakt doordat de drie geldautomaten in de straat zijn weggehaald.

Sinds november vorig jaar kunnen bezoekers van de Biltstraat bij de nieuwe Jumbo terecht voor een geldautomaat. Nadat alle geldautomaten halverwege het jaar waren verwijderd, moesten bezoekers en omwonenden op zoek naar alternatieven. De terugkeer was goed nieuws, vooral voor de winkeliers. Zij kampten door het vertrek van de geldautomaten met twee problemen: klanten gingen meer bijpinnen waardoor weinig wisselgeld overbleef en ze verlieten winkels waar pinnen niet mogelijk was.

“Mensen, met name ouderen, nemen hier extra geld op en daarvoor moeten wij extra geld opnemen”, zegt Gerrit Takke, eigenaar van slagerij De Groene Weg. Door de terugkeer van een geldautomaat is dit probleem minder geworden, maar niet verdwenen. Volgens Takke gebeurt het extra bijpinnen nu alleen als de geldautomaat leeg is of niet werkt.

Veel mensen maken gebruik van de geldautomaat in de Jumbo, waardoor deze snel leeg raakt. Het zijn niet alleen klanten, maar ook omwonenden die graag contant geld op zak hebben. Het is voor de Jumbo, die het beheer in eigen handen heeft, niet mogelijk om deze constant bij te vullen. Haar kluis is voor een bepaald bedrag verzekerd en heeft daardoor geen extra geld voor de geldautomaat. Een ander probleem is dat de gratis wifi van de supermarkt soms voor storingen zorgt. Voor beide problemen worden naar oplossingen gezocht.

Een enkele geldautomaat op de Biltstraat is te weinig, zeker als deze niet altijd meewerkt. Mensen moeten alsnog op zoek naar andere opties. Voor de dichtstbijzijnde geldautomaat moeten zij naar de Nachtegaalstraat. Volgens Abdul Malik, eigenaar van fietsenzaak De Fietsenkoning, is dit te ver: “Sommige mensen hebben geen zin om te lopen en komen niet terug. Ze worden ook boos als de automaat bij de Jumbo het niet doet of leeg is”

Het weghalen van de geldautomaten heeft vooral gevolgen voor de ondernemers op de Biltstraat. ‘Ik pin gewoon extra in de winkel’, ‘dan ga ik ergens anders heen’ en ‘ik wist niet eens dat ze weg waren’ zijn uitspraken die rechtstreeks uit de mond van bezoekers en omwonenden komen. Zij redden zich wel. Voor ondernemers is de situatie minder rooskleurig. Sommigen lopen een deel van hun inkomen mis en moeten extra wisselgeld regelen.

Het is mogelijk dat de situatie binnenkort beter wordt. De Jumbo wil haar geldautomaat vaker gaan bijvullen, maar het is de vraag of dit het geldautomatenprobleem zal oplossen. Voorheen stonden drie geldautomaten in de Biltstraat. Rabobank en ING, die hun geldautomaten in de straat om veiligheidsredenen hebben weggehaald, willen beide terugkeren in de buurt. Over nieuwe locaties en een datum is niks bekend. Voorlopig blijft het bij één pinautomaat in de Biltstraat.