Gert van Es & Piet Rison - Vrijdagmiddag was Nico de Bree, de fameuze Elinkwijk-doelman uit de jaren ’60, even terug bij zijn geliefde club Elinkwijk. Het werd een supriseparty voor de oud-keeper die onder andere zijn opvolger Joop Leliveld ontmoette.

Nico de Bree en Joop Leliveld. Foto: Ton van den Berg

In het kader van de tentoonstelling Utrechtse Helden, 60 jaar profvoetbal in Utrecht, was Nico al enige tijd geleden uitgenodigd voor een interview. De afspraak was om hem en zijn vrouw Marina in zijn woonplaats Wenen op te zoeken. Een hele reis, dus toen Nico en Marina enige dagen geleden plotseling aangaven voor een paar dagen op familiebezoek in Nederland te zijn, werd meteen uitgeweken naar het clubhuis van zijn Elinkwijk.

Surprise

Elinkwijk belde snel wat oud-spelers en bestuursleden uit de jaren ’60, een echte surpriseparty kon worden geregeld. Nico werd dan ook volkomen verrast door de aanwezigheid van talrijke oud-teamgenoten waaronder Leen van der Merkt en Jan van Tamelen.

Een van de elftallen waarin Nico de Bree voor Elinkwijk speelde. Foto: archief Elinkwijk

"Wat een surprise," zei De Bree. "Hartstikke leuk, maar ik merk nu ook dat het al bijna 50 jaar geleden is dat ik hier vertrok. Ik herken niet iedereen gelijk. Mijn maatje van vroeger Jan van Tamelen wel natuurlijk, die is niks veranderd en zou zo weer het veld in kunnen. Beetje ervaring bij Elinkwijk 1 kunnen ze wel gebruiken, hoor ik al om me heen. Met onder andere Jan Verkaik, Piet Mackaay, Bertus van Straalen en Chris Oomen had ik meer moeite. Het is dat ik al jaren in Wenen woon, anders kwam ik hier meer."

Nico de Bree krijgt het Elinkwijkboek uit handen van p.r.-man Piet Rison. Foto: Ton van den Berg

Velox

De Bree: "Ik heb een mooie tijd gehad, hier op Zuilen. We hadden in ‘65 zo’n sterk team, we verdienden de promotie naar de Eredivisie echt wel. Wel jammer toen van stadgenoot Velox dat ze ook niet promoveerden. Velox had toen ook een sterk elftal met onder anderen Willem van Hanegem en Joop van Maurik. We wonnen toen in het stadion met 0-1 van ze. We hadden heel veel geluk, dat weet ik nog wel."

Winnen van Feijenoord

"We dreigden in 1966 te degraderen en hadden ieder punt hard nodig. Het was dan ook wat dat we in de Kuip wisten te winnen van Feijenoord. Ik had een goede dag en er ging geen bal in. Door die overwinning zorgden we ervoor dat Ajax landskampioen werd die dag. Als tegenprestatie speelden ze kort daarna tegen ons gelijk 3-3, want wij hadden aan 1 punt genoeg om in de eredivisie te blijven. Ja, dat was zo geregeld, matchfixing was dat. Maar wij als spelers wisten dat niet allemaal. Vooral Leen van der Merkt ging er nog keihard in, die wilde niet verliezen."

De krant van mei 1965.

WK 78

"Als ik terugkijk op mijn loopbaan vind ik het jammer dat ik het WK in '78 net heb gemist. Ik zou meegaan, Johan Cruyff had dat al tegen me gezegd. Toen Johan op het laatst bedankte, kozen Happel en Zwartkruis voor een ander systeem en een andere keeper."

FC Utrecht

"Mijn gezondheid is nu niet best. Hoop dat het medio april 2016 wat beter gaat als we met al die oud-voetballers van DOS, Velox en Elinkwijk zijn uitgenodigd bij FC Utrecht - NEC. Een lange reis met de auto, ik mag niet vliegen van de hoge heren medici, maar dat redden we wel."

Van Dirk van der Ham (Sporthuis Temming) krijgt De Bree het Elinkwijkshirt waarin FC Utrecht nu zijn bekerwedstrijden speelt. Foto: ton van den Berg