Dat het Nederlands Film Festival (NFF) dit jaar in TivoliVredenburg z’n thuishonk heeft zorgt er voor dat muziek dit jaar centraal staat. Het festival start op woensdag 24 september en duurt tot en met 3 oktober.

Geen tijdelijke bouwwerken meer op de Neude, het filmfestival verhuist in z’n geheel naar TivoliVredenburg. Daar wordt niet alleen de premièrefilm vertoond en de gouden Kalveren uitgereikt, maar vinden ook alle talkshows (met presentator Wilfried de Jong) plaats. Met recht spreekt de organisatie dan ook over een nieuw festivalhart.

Of dat ook een hart voor de toekomst is, dat is niet zeker. Door de verbouwing van de Stadsschouwburg was het festival wel gedwongen een nieuwe locatie te vinden, maar terugkeer naar die plek is niet uitgesloten. En daarmee zou ook de Neude als locatie voor de talkshows weer in beeld zijn.

Maar dat is allemaal voor later. Nu wil het NFF genieten van het nieuwe Muziekpaleis en al z’n mogelijkheden. Daarom is ook gekozen voor veel muziek tijdens het festival, zei NFF-directeur Willemien van Aalst dinsdag in Amsterdam waar traditiegetrouw, en om de landelijke pers te paaien, de persvoorstellingen plaatsvinden in de bioscoop het Ketelhuis.

Naast natuurlijk veel films, met als openingsfilm de spannende thriller Bloedlink, in diverse bioscopen zal in TivoliVredenburg ook veel livemuziek te zien en te horen zijn. Soms ook in combinatie met films. Voor een overzicht: klikhier.

Gouden Kalf-winnaars Marwan Kenzari (rechts) en Tygo Gernandt  zijn samen te zien in de thriller Bloedlink. Foto: NFF

Voor het filmfestival is de verhuizing naar het Vredenburg ook een logistieke uitdaging. Volgens directeur Van Aalst konden alle draaiboeken in de prullenbak en moest de organisatie helemaal opnieuw beginnen. 

En de nieuwe draaiboeken zijn nog niet klaar. Zo wordt er nog gewerkt aan de entree bij TivoliVredenburg. Hoe de rode loper komt te liggen en hoe de limousines met filmacteurs moeten komen aanrijden, het is - met een busbaan voor de deur - nog een vraag.

En het grote beeld, het gouden Kalf van kunstenaar Theo Mackaay, dat altijd een prominente plek inneemt op het gras voor de Stadsschouwburg? Dat moet nu ergens in de buurt van het Muziekpaleis komen te staan. De organisatie weet nog niet waar. Suggesties zijn welkom. Het is duidelijk, het is wennen met TivoliVredenburg.