Kunstenaars en vormgevers grijpen de Grand Depart van de Tour de France volgend jaar in Utrecht aan om zich te laten inspireren. Vormgever Menno Anker presenteert deze week een serie posters over wielrennen.

De Grand Depart wielrenposters zijn te zien in het bedrijfsgebouw De Voorziening in de Stieltjesstraat. Een serie gaat over beklimmingen (Classic Climbing) waarover Anker zegt: "Wekelijks fietsen velen van ons hun trainingsrondjes op een platte pannenkoek, terwijl we dromen van schijnbaar onbedwingbare cols in het hooggebergte.

Plannen worden gesmeed en het hart klopt sneller als we denken aan de inspanningen die ons daar te wachten staan. In het kielzog van de profs bedwingen we in het seizoen zowel beroemde als obscure beklimmingen om onze grenzen te ontdekken of te verleggen." 

Anker weet waarover hij het heeft want ook hij zelf heeft diverse keren op de fiets meter voor meter diverse beklimmingen gedaan en het lijden gevoeld. "Wielrennen is een sport van verhalen. Verhalen over barre beklimmingen, vroege vluchten en gevallen helden. Niet alleen door het gebruik van verboden middelen maar ook door dramatische valpartijen."

Zijn serie posters Falling Stars is gebaseerd op de valpartijen in professionele wielerwedstrijden. "In de tourversie van de Giro d'Italia in Utrecht kwam ik zelf zwaar ten val. Dat inspireerde me tot het ontwerpen van deze posterserie. En hoewel Confucius nooit op een fiets is gesignaleerd is zijn uitspraak 'Onze grootste roem ligt er niet in dat wij nooit vallen, maar dat we na iedere keer dat we vallen weer opstaan.' het motto voor deze serie."

Meer info over het werk van Menno Anker, klik hier.