Door Peter Boender - Utrecht heeft na twee jaar weer een marathon. Dat heeft de organisatie vandaag tijdens een persconferentie bevestigd. De Utrecht Marathon is de afgelopen jaren niet doorgegaan door geldgebrek.

De wethouder van sport Paulus Jansen laat in een reactie aan Nieuws030 weten dat hij blij is dat de race nu wel van start kan gaan. Die vindt plaats op 22 maart 2015.

Dit keer heeft de organisatie het voor elkaar weten te krijgen om de kosten van het evenement te dekken. Voor dertigduizend euro konden zij aankloppen bij het adres van de gemeente.

De andere geldschieters zijn de gezamenlijke partners van het Utrecht Science Park, die goed zijn voor vijftigduizend euro. Directeur van Science Park is Floris van Gelder, hij is tevreden. “We hebben verschillende evenementen op de kaart gezet zoals bijvoorbeeld Festival de Beschaving en de start van de Tour de France volgend jaar. De Marathon is een prachtige aanvulling hierop, waar duizenden mensen aan mee gaan doen. Het wordt een groot feest waarin we vieren dat het Science Park een gastvrij en kloppend hart van onze regio is.”

Wethouder Jansen (sport) kan het alleen maar eens met Van Gelder. “De vorige organisator kon het met de subsidie van de gemeente niet redden. Maar nu, doordat onder andere het parcours is veranderd ten behoeve van de renners en het publiek, gelukkig wel."

Organisatoren, directeur Science Park Van Gelder (midden) en wethouder Jansen (rechts) tijdens de persconferentie. Foto: P. Boender

Volgens Jansen is er in de gemeentebegroting rekening gehouden met sportevenementen: "Dus hier hoeft de raad geen besluit over te nemen. Daarnaast is het belangrijk om De Uithof te promoten omdat het een belangrijk gebied is in deze gemeente.” 

De route is 21 kilometer en wordt voor de marathon, die 42,195 kilometer lang is, twee keer gelopen. Dit heeft volgens de organisatie als voordeel dat je minder afzetting en minder verspreiding van het publiek hebt.

Het evenement wordt georganiseerd door 20Knots Running. Zij zijn een samenwerking aangegaan met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, De Universiteit en Hoogeschool Utrecht.

De race begint op universiteitsterrein De Uithof. Daarom heet dit jaar het hardloopfestijn De Utrecht Science Park Marathon. De wedstrijd gaat van start op de Cambridgelaan en zal daar ook weer gaan eindigen.

De renners komen onder andere langs het Wilhelminapark en Fort Rhijnauwen en loopt ook onder de Dom door. Maar je kan er ook voor kiezen om als beginnende renner een kortere route te volgen van vijf of tien kilometer.

Opgeven kan via de site van de marathon (klikhier). Daar vinden belangstellenden ook het exacte parcours van de verschillende afstanden. Wethouder Jansen komen de renners niet tegen tijdens de wedstrijd, maar hij kijkt er naar uit om op 22 maart langs de finishlijn staan.