Tijdens het paasweekend is een onderdeel van de installatie van Dries Verhoeven voor de internationale kunstmanifestatie HACKING HABITAT ontvreemd. Dit werd maandag door het management van de kunstenaar bekend gemaakt.

De diefstal betreft een gettoblaster behorende bij het kunstwerk Songs for Thomas Piketty. De gehele installatie bestaat uit 10 aluminium replica's van gettoblasters (of boom boxes) die verspreid door het stadscentrum van Utrecht staan opgesteld. De gettoblasters gedragen zich als zwervers: ze bedelen om geld en zingen af en toe een lied.

De gettoblaster op het busstation aan de centrumzijde van Utrecht CS is afgelopen zondag door een onbekende gestolen. HACKING HABITAT en de kunstenaar doen aangifte bij de politie.

Songs for Thomas Piketty is een werk over de groeiende armoede in Nederland en de zichtbaarheid daarvan in de openbare ruimte. De titel verwijst naar de Franse econoom Thomas Piketty die met zijn boek Kapitaal in de 21ste eeuw de groeiende (mondiale) inkomensongelijkheid op de internationale politieke agenda zette. Door ontwikkelingen als het bedelverbod en anti-daklozenmeubilair weerspiegelt de situatie zich niet direct in onze binnensteden.

Verhoeven bevraagt met zijn werk of dat een probleem is. Hij doet dit door de 'vraag om hulp' voor even terug te plaatsen in de openbare ruimte.

De kunstenaar heeft geen idee wie het werk heeft gestolen of wat de motieven zijn: "Het kan zijn dat iemand deze zichtbare en hoorbare armoede liever kwijt dan rijk is. Mogelijk wordt het werk als te confronterend, bedreigend of irritant ervaren. Misschien wil iemand het werk graag in zijn huiskamer hebben staan of het in de toekomst verkopen. Alle radio’s zitten met dikke kettingen vast aan banken, prullenbakken of lantaarnpalen. De dief moet zich hebben bediend van een slijptol of betonschaar."

De organisatie heeft videobeelden van het station opgevraagd bij het gemeentelijk vervoersbedrijf. De kunstenaar hoopt het ontvreemde exemplaar snel terug te krijgen.