Het winkelgebied van Leidsche Rijn Centrum wordt kleiner en compacter. Het plan er een warenhuis te vestigen is geschrapt en op die plek in het noordelijk deel tegen station Leidsche Rijn aan, komt de grootste Jumbo foodmarkt van het land.

Wethouder K. Geldof (VVD) maakte de keuze voor een kleiner centrum, hij deelde de duiding 'draai' niet, woensdag bekend. Het winkelcentrum wordt verkleind van de oorspronkelijke 38.000 m2 naar circa 28.000 m2. Het zuidelijke deel van het centrum (6000 m2 groot) is geschrapt en daarvoor wordt een nieuwe ontwikkeling bedacht. Nog eens 4000 m2 van het centrum krijgt een zogeheten verkleuring, oftewel dat worden geen winkels maar die panden kunnen onderdak bieden aan sportfaciliteiten, gezondheidscentra enz.

Impressie van een deel van het nieuwe centrum. Foto: ASR/Vesteda

In het te bouwen winkelcentrum wordt vooral 'slim' gebouwd, zegt bouwer ASR/Vesteda, zodat winkelruimtes flexibel worden en daardoor bij eventuele leegstand sneller een huurder vinden. Met het schrappen van de vierkante meters wordt volgens de bouwer 30 procent minder non-food gerealiseeerd.

Jeroen Messemaeckers van de Graaf van ASR/Vesteda zei verheugd te zijn over het besluit van het college van b en w. Hij noemde het ook 'een moedig besluit' want er wordt stevig ingegrepen in de bestaande plannen. Lange tijd hield wethouder Geldof nog vast aan de oorspronkelijke plannen van 38.000 m2 voor Leidsche Rijn Centrum. Daarover is de afgelopen maanden veel gesproken met de diverse partijen zoals ASR/Vesteda en de detailhandel en ook de wethouder kon er niet onderuit dat winkelen is veranderd.

Gevreesd werd door de bouwer dat het centrum met leegstand te maken zou krijgen. Dat beeld is nu volgens Messemaeckers van de Graaf volkomen gewijzigd. Hij denkt nog een jaar nodig te hebben, maar heeft er alle vertrouwen in dat het winkelcentrum vol komt met food, fashion, horeca en lokale ondernemers, maar ook met tijdelijke winkels die naast verkoop via internet ook behoefte hebben zich te laten zien.

ASR/Vesteda was al langer op de hoogte van het besluit van het college want meteen na bekendmaking stond op het internet alle informatie en een 'gelikt' filmpje om toekomstige huurders voor de winkels aan te trekken. Zien: Klik hier.

De foodmarkt van Jumbo wordt er een van een speciaal concept waarvan alleen in Breda en Amsterdam-noord nu nog voorbeelden te vinden zijn. Volgens het door de gemeente om zijn mening gevraagde bureau BRO wordt deze 'grootste Jumbo van Nederland' een verrijking voor het centrum en Leidsche Rijn en is het geen concurrent voor de bakker en slager elders in het stadsdeel. Er wordt op gemikt dat het winkelcentrum vooral ook aantrekkingskracht gaat krijgen voor de rest van de regio.

Naast het winkelcentrum komen er ook meer dan 700 woningen, 10.000 m2 kantoor en 1300 (deels ondergrondse) parkeerplaatsen. 

Op 21 en 28 april organiseren ASR/Vesteda en de gemeente twee bewonersavonden in de wijk. Tijdens deze avonden worden de plannen voor Leidsche Rijn Centrum gepresenteerd. Daarna kunnen bewoners meedenken over Leidsche Rijn Centrum want volgens de wethouder moet het 'van en voor de bewoners worden'.

Meer info: zie de website van Leidsche Rijn Centrum.