Door Janneke oude Kempers - Een huiselijk hoekje met vrolijk gekleurde posters aan de muur, een tapijt op de grond en in het midden een rek met kleding. De Utrechtse kledingbibliotheek heeft deze week een eigen plekje in pop-up store NEST. Hier kan alvast de sfeer geproefd worden van de ‘bibliotheek voor kleding’, die deze winter zal worden geopend.

Met de inrichting van een hoek in de creatieve ontmoetingsplaat NEST op de Uithof hoopt de kledingbibliotheek mensen alvast warm te maken voor hun initiatief. “Toen NEST werd opgezet waren de oprichters op zoek naar initiatieven van sociale ondernemers. Wij waren nog op zoek naar een locatie, dus toen zij ons vroegen om bij hen te komen kwam dat natuurlijk supergoed uit”, vertelt Maud Bloemberg

De initiatiefneemsters van de kledingbieb willen alvast een voorproefje geven van de sfeer die er ook in de bibliotheek zal komen. “Het vloerkleed is bijvoorbeeld het kleed dat straks in de kledingbibliotheek komt. Ook het houten bord met daarop ons logo komt er te hangen. Eigenlijk alle spullen die er staan zullen er straks te zien zijn.”

Huiskamersfeer

Huiselijk; dat is de sfeer die de kledingbibliotheek moet gaan uitademen. “Het moet een soort klein, schattig winkeltje worden. Het gaat er eigenlijk uitzien als een winkel ‘slash’ woonkamer”, vertelt mede-oprichtster Karin Zwiep. “Er komen paskamers, een vloerkleed en een lekkere bank waar je kunt gaan zitten. Het moet een soort huiskamergevoel geven, met daarbij ook een winkelgevoel. Alsof je wel echt aan het shoppen bent.”

Deze huiselijke sfeer is niet zomaar gekozen. De kledingbieb wordt ook wel ‘de grootste kledingkast van Utrecht’ genoemd. Drie vriendinnen hebben het initiatief opgericht als tegenbeweging tegen de huidige massaconsumptie in de modebranche. Ook is het, zeggen ze: tegen de kleding die massaal de fabrieken uit komt, vaak allesbehalve duurzaam is en uiteindelijk in een overvolle kast beland. Zwiep: “Wij vinden het zonde dat zoveel kledingstukken zo lang in de kast liggen en dat je het ook met andere mensen kan delen.”

Duurzame gedachte

Deze duurzame gedachte willen de dames in het hele concept van de bibliotheek terug laten komen. Volgens Zwiep gaat het niet om het verdienen van geld, maar om het creëren van een duurzaam modeconcept. “Er komen ook naaimachines te staan zodat leden van de bieb hun eigen kleding ook kunnen repareren als daar bijvoorbeeld iets kapot aan is. Dan kunnen ze daar ook langer meedoen.”

“Ja, bijvoorbeeld door workshops aan te bieden over hoe je kleding kan vermaken of repareren”, vervolgt Bloemberg, “of bijvoorbeeld een workshop hoe je nieuwe dingen kan maken van een kledingstuk dat je niet meer draagt. Om dat duurzame en hergebruiken te stimuleren.”

Tot en met 7 november is de Kledingbibliotheek in NEST – Science Park (de Uithof) te vinden, op 8 en 9 november houden ze een open atelier in NEST – Hoog Catharijne.