Deze kiek is gemaakt op: woensdag 21 juni 2023, 16.05 uur

Door: Ton van den Berg

Waar? Agnietenstraat

Want? Op de dag dat nijntje jarig is (ze is op deze dag in 1955 bedacht) opende burgemeester Sharon Dijksma samen met nijntje zelf het vernieuwde nijntjemuseum. Na een verbouwing en uitbreiding van het gebouw tegenover het Centraal Museum is er een geheel vernieuwd museum dat twee keer zo groot is geworden. Op donderdag 22 juni gaat het open voor het publiek.

Niet alleen de bestaande zalen zijn vernieuwd, ook heeft het museum twee nieuwe themaruimtes: 'de boerderij van jan' en 'de winkel van betje'. Voor voorscholen en primair onderwijs zijn hierbij speciale lesprogramma's ontwikkeld. Ook nieuw is 'de leeszaal van nina' waar boekjes liggen om uit (voor) te lezen. Dit is ook de plek waar regelmatig voorleesmomenten georganiseerd worden. Op de route door het museum komen bezoekers vanzelf langs een 360 graden projectieruimte. Hier is een voorstelling te zien met boris beer in de hoofdrol.

Het nijntje museum is speciaal ontwikkeld voor peuters en kleuters, dicht bij hun belevingswereld en op hun formaat. Kinderen kunnen er spelenderwijs leren door middel van kunst, taal en beweging. Het museum is geheel rolstoelvriendelijk en er is rekening gehouden met kinderen met een visuele of auditieve beperking.

Naast visuele spellen, zijn er spellen met reliëf en van verschillende tactiele materialen. Zo zijn er voelspellen, geurkastjes en beweegspellen. Prikkelgevoelige kinderen kunnen tot rust komen in een van de prikkelarme cabines. De voorleesmomenten zijn in verschillende talen en er worden rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal georganiseerd.

Fotoverslag: Ton van den Berg

nijntje-conservator Yolanda van den Berg.