Door Steef Schinkel - De op het Domplein geboren Joris Schiks, kleinkunstenaar, cabaretier, componist, singer-songwriter is donderdagavond op 73-jarige leeftijd door een hartfalen overleden. Schiks werkte ruim 55 jaar als kleinkunstenaar in Nederland en Duitsland.

De cabaretier en zanger, die de laatste jaren in Den Haag woonde, componeerde een enorm aantal muziekstukken en liedjes. Ook maakte hij honderden prachtige teksten. In Utrecht was hij uitgegroeid tot nestor van het Utrechts cabaret. In de jaren zestig startte hij in de kelders van de Oudegracht samen met de onvergetelijke Hennie Oliemuller het Muzeval Cabaret. Later gingen zij ieder hun eigen weg.

Schiks is de geestelijke vader van honderden liederen, zoals Silver en Hollands Spoor. Zijn muzikale bijdrage tijdens het Mozartjaar Utrecht in 2006 mag van bijzonder gehalte genoemd worden.

Joris Schiks werd onlangs nog samen met Tineke Schouten gelauwerd met de 1é Nederlandse Oeuvreprijs 2013/2014 voor Cabaret en Kleinkunst van het Schiller Theater Place Royale.

Joris was een bescheiden man die niet groter wilde zijn dan hij was. Zijn bescheidenheid sierde hem. In de ogen van kenners was hij een der grootste op het gebied van kleinkunst met schitterende teksten, zelf gecomponeerde muziek. Hij was gezegend met een fluwelen stem. Een artiest die de ziel kon raken.

De laatste 10 jaar speelde hij veel in zijn geliefde Schiller Theater Place Royale. Op zijn geboorteplek stond hij centraal tijdens 750 jaar Domkerk bij zijn Vrijheidsmonument.