De 'verse eerstejaars' zijn er. "Ach, wat schattig", twitterde Naomi Smits. "Het doet me alleen beseffen hoe oud ik ondertussen ben." Bijna 3500 studenten kwamen maandag in Utrecht om deel te nemen aan de Utrechtse Introductie Tijd 2014 (UIT).

UIT duurt nog tot en met donderdag. Er zijn talloze activiteiten voor de aankomende studenten die in groepjes van 15 deelnemers de stad onveilig maken. Onveilig, omdat ze letterlijk vaak niet oppassen en zomaar straten en fietspaden oversteken.

Met de UIT krijgen de jonge studenten de kans om Utrecht te leren kennen, van cultuur tot en met sport en spel en de studentenorganisaties, maar ook wordt de horeca bezocht. Daarbij wordt goed opgelet dat 17-jarigen geen alcohol nuttigen. De politie had via een zogeheten tekstkar op de Neude er ook voor gewaarschuwd.

Waarschuwingsborden politie. Foto: Politie Utrecht

Onderwijswethouder en loco-burgemeester Jeroen Kreykamp opende maandagochtend de UIT in het Wilhelminapark. Daar stonden lange rijen want de inschrijving van de aankomende studenten nam enige tijd in beslag vanwege een uitgebreide identiteitscontrole (en leeftijd). Foto's van de opening: klikhier.

Omdat er nog lang niet genoeg slaapplaatsen zijn voor de aanstormende studenten zijn maatregelen genomen, lees daarover: klikhier.

Studentenprotest op het Domplein. Foto: Twitter-NC-Arkesteijn

Activiteiten op Domplein. Foto: Twitter-NC-Arkesteijn

Lange rijen bij de aanmelding bij UIT. Foto: twitter R. Brouwer