Het wordt een nog nooit vertoonde culturele combine, zegt Jeroen Wielaert, in het klassieke postkantoor aan de Neude in Utrecht komt Tourfotografie van Nederlandse topfotografen, moderne schilderijen en beeldende kunst samen. En dat onder de titel: Hotel Héroique.

Graag haalt Wielaert de uitspraak van Joop Zoetemelk aan die zei: ‘De Tour de France win je in bed.’ "De Nederlandse Tourwinnaar van 1980 gaf daarmee de essentie weer van de strijd die gaat door bergen en dalen in de beroemde Franse wielerronde. Het grote publiek ziet het niet, maar het is heel belangrijk: rust. En dus komt voor mij in Hotel Héroique alles samen, in Utrecht, stad van de Grand Départ 2015. Het gaat over historische verplaatsingen en serene rustpunten van oude en nieuwe helden uit de Tour de France. Een bonte verbeelding in fotografie, schilderijen en sculpturen. Genoeg opwinding, om kalm te bekijken in de aanloop naar en tijdens de Grand Départ Utrecht 2015."

Wielaert: "Het is een bont artiestenboek, dat Hotel Héroique. Het is samengesteld door de stichting Tour sous le Dom, de initiatiefgroep die in 2002 begon aan het ijveren voor de Tour in Utrecht. Het is allemaal te zien vanaf zaterdag 27 juni, een week voor de Grand Départ van de Tour de France 2015, tot en met zondag 5 juli, het vertrek van Utrecht naar Zeeland."

Wie zijn er te zien? "Onder de fotografen: Cor Vos, Klaas-Jan van der Weij, Patrick Post, Berry Stokvis, Barton van Flymen, Hans Heus en nog een paar anderen. En er zitten Utrechtse kunstenaars in zoals John Noy, Ruud Kuijer, Jackie Sleper en Eveline Bouwkamp." Meer info over de expositie: klikhier.

Ook te zien op de expositie is een een groot portret van wielerheld en tweevoudig Alpe d'Huez-winnaar Peter Winnen, deze is gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Kees Wennekendonk

Peter Winnen zegt zelf over het portret: 'Dat is verdomme een mooie tekening geworden'. 

Het is uitgevoerd in klassiek rood krijt: (precies hetzelfde krijt als waar Durer, Rafael en Michelangelo mee tekenden, uit dezelfde Duitse mijn).