Utrecht is een Sint Maartenswandeling rijker, afgelopen vrijdag werd het gepresenteerd in de Michaëlkapel van de Domtoren. De wandeling is gemaakt door het Sint-Maartensberaad stad Utrecht en de Afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht, mede op initiatief van Toerisme Utrecht.

De wandeling gaat langs diverse locaties waar beelden en illustraties verwijzen naar Sint-Maarten, die overigens nog nooit in Utrecht is geweest.

Al zo’n 1300 jaar geleden wijdde de zendeling Willibrord een kerkje op het huidige Domplein toe aan Sint-Maarten. Vanaf dat moment is deze heilige uit Tours, die ooit voor de poort van het Franse Amiens zijn mantel doormidden sneed om deze te delen met een bedelaar, voor altijd met Utrecht verbonden gebleven.

Zowel de romaanse als de gotische Domkerk waren toegewijd aan Sint-Maarten. Ook na de Reformatie van 1580 bleef Sint-Maarten een rol spelen. Zo verwijst het rood-witte stadswapen naar de gedeelde mantel van Sint-Maarten. De wandeling In het voetspoor van Sint-Maarten gaat door Utrechtse straten en langs pleinen, kerken, grachten en musea waar afbeeldingen of verhalen nog herinneren aan Sint-Maarten.

De mooi geïllustreerde en 24 pagina’s tellende brochure, geschreven door Rene de Kam en Chris van Deventer, met daarin ook de wandeling is gratis te verkrijgen bij de VVV op het Domplein 9.