Door Ton van den Berg - Het is een meeer dan 200 jaar oud skelet, van een man of een vrouw (de archeologen weten het nog niet) en het ligt midden onder het wegdek van de Oudwijkerdwarsstraat (vlakbij de hoek met de Beukstraat). Vorige week vonden werklieden het skelet omdat ze bezig zijn nieuwe riolering aan te leggen in de straat. Bij de werkzaamheden werd de schedel als eerste ontdekt, die daarbij helaas beschadigd werd.

Detail van het skelet 'Renee'

Archeoloog Gerben Beeuwkes is dinsdagochtend druk bezig met mesjes en schoffels de modder rond het skelet te verwijderen. Nee, een naam heeft hij het nog niet gegeven: "We weten ook niet of het een vrouw of een man is. We zouden het Renee kunnen noemen, dat is toch zowel een mannen- als vrouwennaam?"

Een andere archeoloog, Jeroen van der Kamp, legt aan de omstanders uit dat het gevonden skelet nog een mysterie is. "Wel kunnen we aan de hand van een stukje van een pijp zeggen dat dit uit de 17e of 18e eeuw is en misschien heeft degene die hier ligt de pijp zelf nog gebruikt want aan een gleuf in het gebit kunnen we zien dat het een pijproker is geweest."

Skelet in de Oudwijkerdwarsstraat. Foto: Ton van den Berg

Het skelet ligt begraven volgens christelijke traditie met het hoofd in westelijke richting, zegt Van der Kamp. Daarmee wordt de indruk gewekt dat het een nette begrafenis is geweest en niet het lozen van een lijk. Maar er zijn geen andere skeletten gevonden en van een begraafplaats op deze plek is in de archieven niets terug te vinden. Ook de vorm van de kuil is vreemd en ook 200 jaar geleden moet op deze plek een weg hebben gelegen. Het skelet roept dan ook veel vragen op.

De archeologen hopen meer te weten te komen na onderzoek aan het skelet zelf door deskundigen die ook kunnen beoordelen of het om een vrouw of een man gaat. Nadat het dinsdag nog verder wordt uitgegraven en gefotografeerd, wordt het skelet uit de grond gehaald en ondergebracht bij de archeologen.

Op de locatie van het skelet zijn ook nog resten van bewoning gevonden uit de Middeleeuwen. Volgens Van der Kamp is dat een nog belangrijker vondst, want over bewoning van de omgeving van Oudwijk in die periode is niet veel bekend.