Louis Engelman - De stad Utrecht huisvest vooralsnog geen nieuwe vluchtelingen meer uit Oekraïne. Alle negen locaties met de daarbij behorende zorg en scholing zijn op dit moment voorzien. In totaal betreft dit rond 1500 evacuées. Zij worden opgevangen in gemeentelijke centra en bij particuliere gasthuishoudens.

Voor nieuwe Oekraïners die zich melden in de Jaarbeurs, wordt onderdak gezocht in de regiogemeenten. Weliswaar verwacht Utrecht nog in de komende maanden twee extra locaties te kunnen openen, maar die zullen ook voornamelijk worden gebruikt voor herhuisvesting van reeds hier wonende vluchtelingen.

Dat is onder meer nodig omdat de opvang op de vakantieboot Le Formidable aan de Keulsekade ophoudt te bestaan. De huurovereenkomst liep eind april af en het schip vertrekt binnenkort naar een bestemming buiten Utrecht. Op de vrijkomende plek zal de later gehuurde Danubia worden afgemeerd. Deze ligt nu nog achter Le Formidable.

De boot biedt aan 154 personen ruimte. Maar die zal niet geheel worden benut. ‘Voor de leefbaarheid op het schip streven we niet naar een 100 procent bezetting’, aldus een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Rachel Streefland.

De gemeente heeft ervoor kunnen zorgen dat een aantal bestaande opvanglocaties langer open blijft. Dat is onder andere appartementen aan de Kanaalstraat en in het zorgcentrum Careyn Rosendael aan de Indusdreef.

Daarnaast zijn drie verdiepingen van het provinciehuis Utrecht langer beschikbaar en zijn er twee nieuwe locaties ingericht in Leidsche Rijn.

De opvangboot Danubia ligt nu nog achter Le Formidable maar zal diens plek gaan innemen. Foto: LE