Door Ariela Slakhorst - De kerken in Utrecht lopen leeg en moeten gedwongen sluiten. En dan llijkt het er op dat ze ook nog een nieuwe concurrent rijk zijn. Op zondagochtend een kerkdienst bezoeken is namelijk niet meer alleen voor de gelovigen onder ons. De Sunday Assembly is dé kerk voor atheïsten en zit nu ook in Utrecht.

Elke laatste zondag van de maand komen atheïsten in een kelder aan de Oudegracht samen onder het motto Life better, Help often en Wonder more. Oftewel: om het leven te vieren.

De Sunday Assembly bevat alle aspecten die je kan vinden in een normale kerk, maar dan zonder er een god of religie bij te betrekken. Zo heeft elke bijeenkomst een andere thema en in plaats van een preek is er een inspirerende tekst. En een kerk zou geen kerk zijn als er niet werd gezongen. Bij de Sunday Assembly geven ze echter wel de voorkeur aan popliedjes.

Muziek, zang en inspirerende sprekers: dat kan op de zondagochtend verwarrend zijn geeft Jasmijns Peskens, host van Sunday Assembly Utrecht, eerlijk toe. “Kerk en Atheïsme gaan natuurlijk helemaal niet samen.” Jasmijn Peskens is presentatrice. Samen met Ewout Jansen, oud cabaretier, verzorgen zij de rol van host voor de Sunday Assembly. “Wij verwelkomen de gasten en babbelen alles aan elkaar”, vertelt jasmijn.

De oorsprong van de atheïstenkerk ligt in Londen. De Engelse komedianten Sanderson Jones en Pippa Evans bedachten het concept. Ze zijn allebei atheïst, maar waren wel voorstander van het idee om met een groep mensen samen te komen om over het leven te praten. Toen gebeurde dat alleen in een gewone kerk. Daarom besloten zij een eigen gemeenschap op te richten voor mensen om bij elkaar te komen, maar dan zonder er een god in te betrekken.

De Sunday Assembly is echter niet alleen voor atheïsten. “We zijn radicaal inclusief, het is niet specifiek voor atheïsten”, vertelt Jasmijns Peskens. In Utrecht ligt de organisatie bij een groep van tien mensen. Iedereen die mee werkt aan de Sunday Assembly doet dat vrijwillig.

“Iedereen is welkom. Er komen ook mensen die wel in iets geloven, maar niet naar de kerk gaan omdat ze zich daar niet helemaal thuis voelen. De een komt vanuit een bepaalde overtuiging en de ander is gewoon nieuwsgierig”, aldus de presentatrice van de Sunday Assembly. “We gaan juist uit van wat mensen bind en niet van wat ze verschillend maakt.”

De organisatoren van de atheïstenkerk hebben nog geen klachten ontvangen, ook niet van de kerken. Toch zijn niet alle kerken enthousiast over het concept. Paul van de Boom is pastoor van de Best Life Church in Utrecht. Hij vindt het vreemd dat de Sunday Assembly in Utrecht zichzelf een kerk noemt. “Een kerk staat voor een geestelijk huis waar god woont. Een kerk zonder god is als een garage zonder auto.”

Toch vindt Van der Boom het wel mooi dat ze samen komen. “Het is altijd mooi om elkaar te helpen”. Hij ziet de Sunday Assembly niet als concurrent en maakt zich dan ook geen zorgen. “We zijn de afgelopen twee jaar met zo’n 50% gegroeid.”

Erik Munneke van de studentenkerk ziet weinig nut in de Sunday Assembly. “In principe vind ik het overbodig, in de kerk vind je alles wat je nodig hebt. Als ze het per se willen moeten ze het zelf weten."

Op dit moment trekt de Sunday Assembly voornamelijk jonge dertigers. In de toekomst hopen ze twee keer in de maand samen te komen. “We willen mensen helpen om beter te leven, maar op een manier waarop je jezelf en andere helpt ontwikkelen.”, aldus Jasmijn Peskens.

Het uiteindelijk doel is om via verschillende projecten de wereld iets mooier maken. “We willen bijdragen aan een betere wereld. Daar geloven we wel in, zover we geloven.”

De komende Sunday Assembly vindt op zondag 30 november plaats In de Ruimte (IDR) aan de Oudegracht 230-A a/d Werf. Aanvang 11.00 uur.