De Bol van Nol, een indrukwekkend kunstwerk van de in 1991 overleden kunstschilder Nol Manten, is terug in Utrecht. Het is nu te zien in het stadhuis, wachtend op een stevige restauratie en permanente plek in (waarschijnlijk) het Centraal Museum.

Jos te Water Mulder van de stichting Dirkje Kuik vond de Bol van Nol terug in Den Bosch bij de stichting Onterfd Goed. Hier komen kunstwerken terecht waar niemand meer raad mee weet. Te Mulder Water wist wel raad met zijn vondst want hij was al jaren op zoek naar dit kunstwerk dat de Utrechter Manten in 1982 en 1983 maakte.

De stichting Dirkje Kuik heeft de Bol van Nol aangekocht en is nu op zoek naar geld voor een restauratie van het kunstwerk dat lange tijd verloren lag te zijn in een opslagplaats van Onterfd Goed.

Volgens Te Water Mulder is de Bol van Nol een van de belangrijkste werken die deze kunstenaar, hij overleed op 46-jarige leeftijd, heeft achtergelaten. Het Centraal Museum heeft volgens Te Water Mulder belangstelling de Bol van Nol in de expositie op te nemen. Maar Te Water Mulder zegt dat het ook net zo goed wel eens in het Museum Speelklok of het Catharijneconvent zou kunnen staan.

In de Bol van Nol is een schildering te zien die in zes minuten ronddraait terwijl de kijker achterover ligt in een stoel. In het verleden hoorde je dan ook muziek van Vivaldi (de Vier Jaargetijden) maar bij de restauratie hoopt Te Water Mulder een nieuw aspect toe te voegen zoals het luisteren naar een verhaal van zes minuten geschreven door Arthur Japin of gedichten van Ingmar Heytze.