Door Ton van den Berg - Wapper. De Belgen kennen de Lange Wapper, een legendarische reus in Antwerpen. Volgens de woordenboeken is Wapper een onderdeel (de wip) van een ophaalbrug. Maar wie kent nog de Utrechtse Wapper?

Onder de fans van cartoons en striptekeningen is Wapper nog niet helemaal vergeten, maar is het zelfs een cult want dat is het in 1974 verschenen "Verzinsel van Vader Wapper".

Dit (strip-)boek trok toen de aandacht als de "sensatie van de Boekenweek". Een monnikenwerk moet het geweest zijn want in dit boek was geen enkele letter gezet: de woorden van vier verhalen gingen over in tekeningen en de tekeningen weer in woorden; er waren pauzes ingelast, puzzels en commerciële mededelingen. Het boek, behalve de voorpagina helemaal zwart-wit, kende geen woorden op het omslag: geen titel, geen auteursnaam.

Nu is er, veertig jaar later, een opvolger van dit eerste Wapperboek. En opvallend, dit keer is er wel een titel op de omslag: WAPPER2 en is het in kleur! En de maker? Die is gewoon bekend want het gaat om de veelzijdige kunstenaar en schrijver Arne Zuidhoek uit de Vogelenbuurt.

Sinds zijn Wapper in 1974 zwierf hij vanuit de Vogelenbuurt met regelmaat de wereld in en nam al zijn beeldend werk steeds mee en had in binnen- en buitenland diverse tentoonstellingen en schreef en samenstelde hij ondertussen ook nog een zestigtal boeken.

Uitgeverij TIEM publiceerde dit jaar zijn "Vervloekt en Vereerd", een verzameling novelles over vrouwelijke zee-avonturiers. Want Arne Zuidhoek excelleert op het maritieme terrein. Hij verwierf daarin een (inter-)nationale faam, hijis deskundige van alles over piraten door de eeuwen heen en kenner van talloze zeilschepen en grote oceaanreuzen zoals de voormalige Willem Ruiis.

In diverse musea, behalve die in zijn eigen stad Utrecht, hangen zijn zeeschilderijen. Nee, in Utrecht is hij meer bekend vanwege zijn stadstekeningen die hij jarenlang maakte voor het Stadsblad en zijn pentekeningen voor muziekhandel Staffhorst (alle elpees gingen in die mooie zwart-wit plastic tasjes). Ook maakte Zuidhoek de legendarische kleurenaffiche voor de Flights to Lowlands Paradise in 1968 in Utrecht.

Die Zuidhoek is dus nu terug met WAPPER2, oud en nieuw tegelijk want voor dit boek gebruikte hij naast de originele tekeningen uit 1974 ook nieuwe tekeningen en kleurde alles in. Opnieuw een niet geringe klus met honderden en honderden uren aan concentratie- en tekenwerk. Een klus die hij niet alleen uitvoerde want hulp was er van Cok de Zwart (uitgeverij Tiem) en Julius de Goede, graficus te Utrecht.

WAPPER2 verschijnt op 1 mei 2015. Prijs 34,95 euro.