Utrecht is een lantaarnconsole rijker. Woensdagmiddag is op de werf aan de Nieuwegracht bij de Servaasbrug een console onthuld die moet herinneren aan de Utrechtse weldoenster Maria van Pallaes. De steen is een initiatief van het Utrechts Monumentenfonds.

Het kunstwerk is de afgelopen maanden door beeldhouwster Cissy van der Wel uit een stuk Belgisch hardsteen vervaardigd. Wethouder monumenten Kees Geldof (VVD) onthulde de console.

Afgelopen maanden werkte de beeldhouwster in haar atelier aan de realisatie van de lantaarnconsole ter herinnering aan 350 jaar Maria van Pallaes. In 2014 won zij de ontwerpprijsvraag die uitgeschreven werd door Het Utrechts Monumentenfonds.

Volgens de jury verbeeldt Van Der Wels’ voorstelling van twee handen die appels geven verbluffend kernachtig het historische personage en de levensovertuiging van Maria van Pallaes.

“In het winnende ontwerp is het verhaal van Maria van Pallaes bijna gereduceerd tot een teken of een symbool”, vertelde jurylid Veronique Hoedemakers in een toelichting op de beslissing van de jury. “Een gebaar dat in twee richtingen te lezen is: geven en ontvangen. Een beeld dus, met een zeer krachtige symboliek. De maakster is tot de kern van het gedachtegoed van Maria van Pallaes gegaan."

Maria van Pallaes

Deze Utrechtse weldoenster is onder andere bekend van het doek uit 1657 van Hendrick Bloemaert, waarin deze Maria van Pallaes schilderde tijdens de jaarlijkse voedseluitdeling aan de armen. Op de achtergrond bevinden zich 'de Cameren van Maria van Pallaes'. Om arme mensen een dak boven hun hoofd te bieden richtte zij aan de Agnietenstraat deze twaalf markante huisjes op.

Via de Fundatie van Maria van Pallaes zorgde ze dat haar initiatief ook na haar dood werd voortgezet. De bestuursleden van het Utrechts Monumentenfonds (UMF) zijn sinds 1998 'regent' van deze fundatie. Namens de fundatie beheert het UMF onder andere de Cameren.

Bekijk de onthulling van de console hieronder via een verslag gemaakt door Ben Hendriks.