In een persbericht van het Centraal Museum zegt directeur Edwin Jacobs: "Je vertrekt niet, je gaat ergens heen. Het team van het Centraal Museum bracht me op een inspirerende manier tot dit punt en kan onder een nieuwe artistieke leiding vol energie door. Dortmunder U is de perfecte volgende stap in mijn loopbaan. Ik ben vol energie om in Dortmunder U aan de slag te gaan.

Dinsdag maakte het Centraal Museum bekend dat met ingang van 1 januari 2017 Edwin Jacobs gaat werken als Gesammtleiter van de Dortmunder U, een centrum voor kunst en creativiteit in het Duitse Dortmund.

Volgens het bericht omvat het centrum Museum Ostwall, de kunsthal, Kunstverein fur Medientechnologie, het centrum voor beeldende vorming en een bibliotheek voor film en video. Tevens hebben de technische Universiteit Dortmund en de kunstacademie een campus in Dortmunder U.

De Dortmunder U is ondergebracht in een voormalige bierbrouwerij en staat bekend als een van de paradepaardjes van het Ruhrgebied.

In april 2009 vormde Edwin Jacobs samen met zakelijk directeur Marco Grob de directie van het Centraal Museum. Tijdens zijn directeurschap heeft Jacobs zich volgens het museum onder meer ingezet om de verbinding van het museum met de stad en de regio Utrecht vorm te geven. Die band wordt in het themajaar 2017 uitgewerkt in de tentoonstellingen: 100 jaar De Stijl en de Nieuwe Utrecht kamers.

In het persbericht wordt gesteld dat veel kunstenaars uit de stad en de regio een plek in het Utrechts museum vonden. Jacobs zou ook veel aandacht hebben besteed aan originele vormen van educatie en publieksparticipatie zoals de opzet en realisatie van De Werkplaats.

Onder Jacobs leiding is het subsidiebudget voor collectievorming substantieel verruimd, ook door experimentele vormen van aankopen. Bijzondere verwervingen onder zijn leiding zijn o.a. New World Academy van Jonas Staal, tapisserie van Craigie Horsfield, Prooff Stand van Jurgen Bey en de Prototype Rode Stoel van Gerrit Rietveld.

Als eindverantwoordelijk artistiek directeur bereidt hij een overzichtstentoonstelling met werk van Craigie Horsfield voor in samenwerking met het LAC in Lugano. Dit werk zal in oktober 2016 in het Centraal Museum te zien zijn.

Edwin Jacobs in het Centraal Museum. Foto: Ton van den Berg

De organisatie van het Centraal Museum gaat nu op zoek naar een nieuwe artistiek directeur. Over de vertrekkende Jacobs zegt Koen Perik, voorzitter van de Raad van Toezicht: "De Raad van Toezicht heeft veel waardering voor de bevlogen wijze waarop Edwin Jacobs het artistiek beleid van het Centraal Museum de afgelopen zeven jaar heeft vormgegeven. Hij is een directeur met visie en schuwt het experiment niet. Zijn expertise op het gebied van publieksparticipatie heeft het museum tot een levendige, veelbesproken en veelbezochte plek gemaakt. Wij zijn Edwin daarvoor grote dank verschuldigd."