Persbericht 'Amelisweerd Niet Geasfalteerd'

In de ochtend van 20 maart hebben bosbeschermers van Amelisweerd Niet Geasfalteerd een paar honderd jonge beuken, eiken en berken geplant in het met kap bedreigde gebied in Amelisweerd. Aanleiding voor deze guerilla gardening is de recente kap door Rijkswaterstaat, waarbij vele bomen zijn gesneuveld en een ware ravage is aangericht in het bos.

De herbeplanting door de actiegroep is onder luid applaus ontvangen door het publiek dat aanwezig was bij een lenteprotest tegen de verbreding van de A27. Hierbij werd een protestlint van honderden meters opgehangen. 

In de maand februari heeft Rijkswaterstaat 'onderhoud' uitgevoerd langs de A27, waarbij meer dan 100 bomen zijn gekapt. Deze bomen, met name essen die geraakt zijn door essentaksterfte, zouden een gevaar vormen voor de automobilist. 

In hun kapwoede hebben de houthakkers diepe sporen door het bos getrokken met hun voertuigen. Het smalle wandelpaadje in het Markiezenbos is veranderd in een karrespoor, waarbij menig boom en struik is meegetrokken. De aannemer van Rijkswaterstaat heeft een deel van de gevelde bomen afgevoerd om te verkopen als brandhout en meubelhout. Er is niets gedaan om de schade te herstellen of om bomen terug te planten. 

Amelisweerd Niet Geasfalteerd is daarom zelf overgegaan tot actie.  Els Rijke, woordvoerder, zegt: "We kregen enorm veel, vaak boze, reacties van bezorgde wandelaars en omwonenden. Met deze actie proberen we een deel van het leed te herstellen."

Rijke: "Wij snappen heus dat omvallende bomen en takken gevaarlijk zijn voor automobilisten. Alleen, het grootste gevaar blijft de snelweg zelf. Als de A27 er niet was, was deze kap ook niet nodig geweest. Als de plannen van Rijkswaterstaat doorgaan, en de bak wordt verbreed, zal dat wederom leiden tot dit soort extra kap. Immers, alle bomen langs een snelweg zijn 'gevaarlijk'! Nog meer redenen dus om de verbreding tegen te houden."

De bomen zijn gedoneerd door het initiatief MeerBomenNu, dat als doel heeft 1 miljoen extra bomen in Nederland te planten. Het soort bomen is in overleg met een ecoloog gekozen, passend bij het bos, en het team dat de boompjes plant is getraind door een erkende hovenier.