Bart Rutten (44) wordt de nieuwe artistiek-directeur van het Centraal Museum. Hij gaat in mei aan de slag en volgt dan de onlangs vertrokken Edwin Jacobs op. Rutten is nu nog werkzaam als hoofd collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Rutten werkt sinds 2008 bij het Stedelijk Museum waar hij als conservator beeldende kunst begon. Hij was betrokken bij de vernieuwing van de collectieopstelling van het museum en deed mee aan de organisatie van grote tentoonstellingen over Malevich (2013) en Matisse (2015). Die laatste was de meest succesvolle tentoonstelling ooit in het Stedelijk Museum.

In een persbericht van het Centraal Museum zegt Rutten: "Met trots en plezier kijk ik uit om het oudste stedelijk museum van Nederland inhoudelijk te gaan leiden en aan de slag te gaan met de bijzondere collectie in al zijn diversiteit, het karakteristieke gebouw en zijn ruime tentoonstellingszalen in de oude stallen. De centrale ligging van het museum in het land en het ambitieuze culturele klimaat in Utrecht vormen een fantastische omstandigheid om in te werken. Ik wil me inzetten voor de beleving van kunst, vormgeving en cultuur, relevant voor bewoners van Utrecht en voor bezoekers van ver daarbuiten."

De voorzitter van de raad van toezicht van het Centraal Museum is Koen Perik, hij zegt in Rutten de persoon te hebben gevonden die de ambities van het museum de komende jaren verder vorm te geven. "Zijn kennis van de mondiale museumpraktijk evenals zijn passie voor de hedendaagse kunst en cultuur van Utrecht maken hem bijzonder geschikt om het Centraal Museum in een nationale en globale context te laten bloeien."