Het is weer zover, Ruud Kuijer laat 14 ton aan kunst uit zijn atelier bij het Amsterdam-Rijnkanaal halen want het moet op transport. "Een klusje voor die jongens van Mammoet", zegt de beeldhouwer berustend want als het ophijsen begint heeft hij er niets meer over te zeggen.

Woensdagmiddag, medewerkers van transportbedrijf Mammoet brengen banden aan rond een van de betonnen kunstwerken die naar buiten getakeld moet worden. Chris Huissen, de voorman van Mammoet, kijkt tevreden toe en zegt: “Of we nu stalen pijpen, brugdelen, grote machines of kunst hijsen, het maakt voor de aanpak niks uit."

Het is niet de eerste keer dat Mammoet de klus klaart. Eerder waren ze ook betrokken bij de zeven grote sculpturen met de titel Waterwerken die even verderop bij het atelier langs het Amsterdam-Rijnkanaal bij de Werkspoorbrug staan. "Zwaar transport is ons vak" zegt Huissen. "En we zijn we er trots op dat Kuijer ons altijd weer inschakelt en die immense sculpturen aan ons toevertrouwt."

Als de drie beelden op de dieplader staan, vertelt Kuijer dat de betonnen sculpturen naar Scheveningen worden gebracht. "Het is een opdracht van het Museum Beelden aan Zee. Deze drie heb ik speciaal voor een expositie in de duinen gemaakt, maar er komen er nog vier anderen bij die ik al eerder had gemaakt."

De beelden vormen volgens Kuijer een Staffett’ wat Italiaans is voor estafette. "Bij elk beeld die ik heb gemaakt zitten elementen die in het volgende beeld terugkomen. Ik geef dus het stokje door, zo wil ik een verbinding maken tussen de beelden, een doorgeven van vorm."

En wat was zijn inspiratie? De beeldhouwer glimlacht: "Wat dacht je? Water!" Water, maar met het oog op de plek waar ze komen te staan heb ik me ook laten leiden door de duinen, het zand en de golven van de zee."

De beelden zijn deze hele zomer bij Museum Beelden aan Zee te zien, samen met het werk van de beeldhouwer Gijs Assmann.