Sportjournalist Ton de Ruiter legt sportieve verbanden tussen nu en toen, tussen heden en verleden. Dit keer over Wesley Sneijder.

Het is eind jaren tachtig, het Nederlands elftal heeft het Europees kampioenschap gewonnen en in het Ondiep staan de deuren op een kier. Buren lopen vrijelijk bij elkaar naar binnen. Wesley Sneijder, een jaar of vier dan, roept door de brievenbus van de familie Kentie. ‘Hansie, kom je voetballen?’

Natuurlijk, Wesley mag meedoen van Hansie, die zes jaar ouder is. Hij krijgt een paar keer de bal, mag zelfs scoren. Is leuk voor dat jochie. ,,Volgens mij", zegt Hansie jaren later in het Utrechts Nieuwsblad ,,is voetbal  het eerste woordje dat Wesley ooit gesproken heeft.’’

Voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Hansie Kentie, Kevin van Doorn en Wesley Sneijder, ze zitten allemaal op de lagere school in de Amandelstraat. Tussen de middag snel naar huis voor een snee brood, die op weg naar De Kooi wordt opgegeten. Partijtje drie tegen drie, vier tegen vier kan ook nog net. Of één tegen één, alleen schieten. En tienen, natuurlijk. De ruimte is klein, dus alles gebeurt op techniek. ,,Als jochie was Wesley al tweebenig, zegt Hansie. ,,Het is dat ik wist dat hij oorspronkelijk rechtsbenig was, want er was niets van te zien.’’

Na schooltijd snel naar huis, voor huiswerk is geen tijd. Tas in de hoek, op naar het plein. Tot de moeders in de Sparstraat hun kroost naar binnen roepen voor het eten. Eten op, hup naar buiten. En net doen alsof je niets hoort als ouders roepen dat je binnen moet komen om te slapen. Hansie, Kevin, Wesley en de andere voetballers, ze moesten letterlijk van straat worden getrokken.

Het mannetje van vier dat door de brievenbus ‘Hansie kom je voetballen’ roept speelt deze week tegen Tsjechië voor de 107e keer in het Nederlands voetbalelftal. Het ‘’Jochie uit Ondiep’ is Giovanni van Bronkhorst gepasseerd en heeft op de lijst met meeste wedstrijden in Oranje nog slechts Rafael van der Vaart (109), Frank de Boer (112) en Edwin van der Sar (130) voor zich. In speelminuten (8059) is hij zijn vriend Rafael (6938) al voorbij.

Tien kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap van 2016 staan op het programma en ook nog een vriendschappelijk duel tegen Mexico. Bij leven en welzijn passeert Sneijder de blessuregevoelige Van der Vaart en Frank de Boer en wordt dan de veldspeler met de meeste interlands.

Wesley Sneijder is 32 tijdens het EK in Frankrijk, 34 als de bal aan het rollen wordt gebracht voor het wereldkampioenschap van 2018. Concurrenten voor de positie van de kleine aanvallende middenvelder zijn er nog niet en zelf denkt hij voorlopig niet aan stoppen. Gisteren zei hij in de krant dat de 130 van Edwin voor hem een doel zijn.    

Sneijder debuteert in Oranje op 30 april 2003 in een vriendschappelijk duel tegen Portugal, nog geen 19 jaar oud. Dick Advocaat is bondscoach en na hem blijven ook Marco van Basten en Bert van Marwijk vertrouwen in hem houden. De verhouding met Louis van Gaal staat onder druk als hij hem de aanvoerdersband ontneemt. Werken met Guus Hiddink is voor de middenvelder nieuw.

In Oranje bouwt hij aan een indrukwekkende erelijst: 92 keer in de basis, 14 maal invaller, 38 keer gewisseld, 73 overwinningen, 18 gelijke spelen, 15 nederlagen, 27 doelpunten, 5 maal aanvoerder, 9 gele kaarten, geen rood. Finalist op de WK in Zuid Afrika, derde op de WK deze zomer. Een minpuntje is de gemiste strafschop in de halve finale tegen Argentinië.       

De discussie wie in de meer dan honderdjarige geschiedenis de beste Utrechtse voetballer is draait om Ton van der Linden en Marco van Basten. Daarmee wordt Wesley Sneijder onrecht aan gedaan. Landskampioen in 2004, winst in de Johan Cruijff-schaal in 2005, bekerwinnaar in 2006, winst in de Johan Cruijff-schaal in 2006, bekerwinnaar in 2007, winst in de Johan Cruijff-schaal in 2007, steeds met Ajax. Daarna landskampioen met Real Madrid in 2008 en winst in de Spaanse Supercup.

Zijn beste jaar is 2010. Landskampioen, bekerwinnaar, winnaar van de Champions League en de wereldbeker met Inter. In de finale van de Champions League wordt Bayern met Van Gaal als trainer en Van Bommel en Robben als spelers verslagen. Op de WK wordt de ’kleine generaal’ vier keer uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Sneijder is gedeeld topscorer met vijf doelpunten. Het zijn de eerste Utrechtse treffers op een WK voetbal. De zoon van Ondiep  ontvangt de zilveren bal als tweede beste speler. Het goud gaat naar Forlan (Uruguay). 

Op die WK wordt hij gekozen in dit All Star Team: doel Casillas (Spanje); achter Lahm (Duitsland), Puyol (Spanje), Maicon (Brazilië), Ramos (Spanje); midden Sneijder, Iniesta (Spanje), Schweinsteiger (Duitsland), Xavi (Spanje); voor Villa (Spanje), Forlan (Uruguay).

Een jaar later wordt de Utrechter als enige Nederlander gekozen in het FIFA-wereldelftal met Casillas, Puyol, Piqué, Xavi, Iniesta en Villa, (allen Spanje), Maicon en Lucio (Brazilië), Messi (Argentinië) en Ronaldo (Portugal).

De vijftien titels worden volgemaakt met bekerwinst met Inter in 2011, het landskampioenschap met Galatasaray in 2013 en bekerwinst met de Turkse club in 2014.

In het artikel in het UN van 1988 zegt jeugdvriend Hansie dat Wesley zijn carrière wil afsluiten bij FC Utrecht. Aan die belofte willen we hem graag houden. Over twee jaar reist Frans van Seumeren naar Istanbul en roept door de brievenbus: ,,Wes, kom je bij ons voetballen.’’

Het plein bij de lagere school draagt de naam van Wesley Sneijder. Foto: Ton van den Berg