De sportjournalist Ton de Ruiter legt sportieve verbanden tussen heden en verleden, tussen toen en nu. Dit keer over de bezoekersaantallen bij FC Utrecht.

FC Utrecht is niet de club van de drie P’s maar van de drie H’s. Bij de club van de drie P’s – poenerig, patserig en pretentieus – rijdt de directeur in een Maserati van de sponsor en verklaart dat zo: ‘Maserati wil laten zien dat het merk betaalbaarder is dan iedereen denkt’. Op de site van supportersvereniging True Support is berekend dat het type waar onze directeur in rijdt 134.000 euro kost.

FC Utrecht heeft als doelstelling de drie H’s – hartverwarmend, hartstocht en hartelijk. Een klantvriendelijke club met veel beleving op de tribunes en strijd binnen de lijnen. Zo’n club is FC Utrecht in het seizoen 2009 – 2010. Het  toeschouwersgemiddelde ligt dan boven de 21.000.

Het verhaal gaat dat supporters van Feyenoord en Ajax uit deze omgeving hun seizoenkaart inruilen voor de sfeer en de gezelligheid van Galgenwaard. Je wilt bij de club horen. Een gerespecteerd onderzoeksbureau berekent dat het achterland groot genoeg is voor een nieuw stadion met 40.000 zitplaatsen. Inmiddels is het gemiddelde onder de 17.00 gezakt, in vier seizoenen zijn 3200 fans afgehaakt. 

Op de bijeenkomst van de clubleiding met de supporters afgelopen donderdag is technisch adviseur Co Adriaanse vol onbegrip over het feit dat het stadion niet voller zit. ,,Kan het in Heerenveen en Enschede, dan kan het hier ook,’’ is hij van mening. In Breukelen ben je sneller in de Arena dan in Galgenwaard, in Montfoort al aardig onderweg richting De Kuip. Die concurrentie hebben SC Heerenveen en FC Twente niet.

Het tribunedeel waar ik de wedstrijden van FC Utrecht bekijk wordt in de jaren van sfeer en beleving door de supporters van de Bunnik-side spottend Daelwijck genoemd. De stilte van de Overvechtse begraafplaats is in de jaren van teruglopende toeschouwersaantallen overgeslagen naar andere tribunedelen. Ik mis de spreekkoren met humor. Wie niet springt is een Jood, dat weet ik inmiddels wel. Met keiharde knallen voor de wedstrijd creëer je geen sfeer.   

Zaterdagavond tegen Go Ahead Eagles maakt de ploeg van Rob Alflen in het eerste uur duidelijk wat ik in de jaren van teruglopende toeschouwersaantallen vooral heb gemist. De H van hartverwarmend spel. Zo spelend wordt een bezoek aan Galgenwaard weer een feestje.        

Een vol stadion zal niet lukken. Daarvoor is er sinds het seizoen 2009-2010 teveel veranderd. Bij het begin van het seizoen trekt FC Utrecht de beurs. Ricky van Wolfswinkel, Nana Asare, Dries Mertens, Jan Wuytens en Jacob Mulenga versterken de selectie. De club wil structureel in de subtop eindigen en betaalt de daarbij behorende salarissen. Daarvoor zit het nu nog op de blaren. Vijf miljoen tekort in het jaar van de toeschouwers-top, negen miljoen twaalf maanden later. Meer geld uitgeven dan er binnenkomt wil clubeigenaar Van Seumeren niet meer.

Dertien van de zeventien thuiswedstrijden in Galgenwaard worden in 2009-2010 op de geliefde zondagmiddag gespeeld. Nu wordt het beginsignaal te vaak gegeven op tijden die de stadionbezoeker niet zint. Zaterdagavond kwart voor negen, een gruwel!

Eredivisie Live moet zijn draai in 2009-2010 nog vinden en houdt de mensen niet weg uit het stadion. Voor 18 euro per maand zie je de wedstrijden thuis op de bank. Let wel. Het aantal toeschouwers is gedaald maar aan tv-geld ontvangt FC Utrecht dit seizoen 3.249.500 euro of wel de som van 13.000 seizoenkaarten. Het verlies aan toeschouwers wordt door Fox ruimschoots gedekt.
  
Het gemiddelde van 21.000 toeschouwers is in de geschiedenis van FC Utrecht overigens niet eerder gehaald. Verre van dat. In het seizoen 1987-1988 wordt een gemiddelde geboekt van slechts 5400. De Europacupwedstrijd tegen Real Madrid is in 1991 in een uur uitverkocht maar het gemiddelde aantal toeschouwers in dat jaar blijft onder de 7000. Mei 1993 worden 1280 toeschouwers geteld bij de wedstrijd tegen RKC. Het loopt vanaf dat moment langzaam op tot het gemiddelde van 2010.

Door de financiële nood gedwongen gaan de beste spelers daarna jaarlijks in de verkoop met grote gevolgen voor de H van hartverwarmend. Een golf van blessures doet de rest. De degradatiestreep nadert en het stadion is nog slechts voor tweederde gevuld. Het roer gaat om. Nieuwe trainers, nieuwe spelers, nieuwe speelstijl. Co Adriaanse is overtuigd. ,,Een voller stadion, dat gaat gebeuren.’’