Jeroen Wielaert - In het Village Départ, het VIP-dorp van de Tour de France, liggen de lekkernijen bij elke start hoog opgestapeld voor de hoge gasten. Naast de standaard Madeleine-cakejes worden ook specialiteiten uit de regio aangeboden, variërend van kazen tot patés.

Ik begon me af te vragen wat er volgend jaar uit Utrecht wordt aangeboden. Nijntje-kaas? Domworst? Kaarsfondue van Ruud Waskit? Tijd voor een inventarisatie.

Peinzend over het geheel eigen Domstedelijk smulwerk kwam ik eerst uit op Broodje Mario, al tientallen jaren een attractie van de gracht. Italiaans van makelij, maar inmiddels volledig ingeburgerd in Utrecht. Maar was dat dan het enige? Er moest toch meer zijn? Iets oud-Hollands Utrechts?

Gelukkig is mijn vrouw veel Utrechteuser dan ik. Ze noemde het Domtorentje, een gevuld chocolaatje met een afbeelding van het stadsicoon. Daarna kwam de Utrechte sprits bij haar op.

Haar ogen begonnen helemaal te glimmen bij de gedachte aan dat kostelijke plaatselijke product: de Vocking-worst. Het water liep me in de mond. Die worst werd voor het eerst gemaakt door een geniale slager op de Steenweg, nu al meer dan een eeuw geleden. In de hedendaagse reclame wordt hij aangeprezen als Vocking Delicious.

Bij de nader verdieping was Google rijkelijk gevuld met Utrechts lekkers. Theo Blom biedt niet alleen Domtorentjes aan, maar ook Nijntjeskoeken, DomCake, Utrechtse Lieverdjes, Boterspritsen en Werfbrokken. Uit een andere hoek komt de Utrechtse Spoorpunt. En dan is daar nog de onvolprezen Utrechtse mosterd.

Drank? Natuurlijk! Bij Brouwerij De Leckere komt goed bier vandaan. Domtorenwijn is er ook, dieprood, met een vineus bouquet. Het is geen bisschopswijn. Hij komt van de wijngaarden van Macedonië, maar dat maakt niet uit, want er komt ook veel Franse Cabernet Sauvignon uit Californië.

Utrecht heeft kortom voldoende aan te bieden in het eigen Village Départ van 2015, twee mooie dagen lang. Het is nog maar de vraag of er genoeg uitstallingsruimte is. Een ding staat vast: als de Tour niet was gekoppeld aan Utrecht was ik niet zoveel te weten gekomen over al die heerlijkheden.