Door Jim Terlingen - Het is gelukt! De gemeente Utrecht gaat de 'Celestial Teapot' op het dak van de Rijnkade zichtbaarder maken. Dit deelde wethouder Eelco Eerenberg vorige week mee tijdens de commissievergadering 'Stad en Ruimte'. In het eerste kwartaal van 2021 komt Eerenberg samen met wethouder Anke Klein met een brief waarin het concrete voorstel staat. Hij deed deze toezegging na vragen van CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren. Zie dit videofragment van de commissievergadering.

Concreet zal dit betekenen dat de theepot naar voren gehaald zal worden. Dat vind ik een goed plan. Alle hulde voor Van Waveren (hoewel ik wel vermoed dat mijn stukken op Nieuws030 een steentje hebben bijgedragen. Zie bijvoorbeeld deze column uit augustus).

Hoe het begon
De Celestial Teapot is een zeven meter hoog kunstwerk van Lily van der Stokker dat in 2013 in het kader van de tentoonstelling Call of the Mall op de traverse kwam van het winkelcentrum Hoog Catharijne. Hij stond daar geweldig. Het uitvergrote intieme en alledaagse - sommigen zeggen: het gezellige en truttige - gaf kunstig commentaar op de commerciële omgeving.

Het kunstwerk trok zoveel aandacht en kreeg zoveel leuke reacties dat Stichting Kunst in het Stationsgebied en de gemeente Utrecht besloten het in het stationsgebied te behouden. Toen hij in oktober 2015 vanwege werkzaamheden daar weg moest, werd hij verplaatst naar iets verderop: het dak van parkeergarage Rijnkade. 

Amper zichtbaar
Op de parkeergarage was hij echter amper zichtbaar, wat onder andere werd veroorzaakt door in de weg staande bouwketen. Dat vond ook CDA-raadslid Van Waveren en toen kwam in oktober 2018 een actie van hem: 'Denk mee over waar je de reusachtige theepot wilt hebben in de stad'. Alle Utrechtse media pakten het twitterberichtje op dat Van Waveren stuurde. Het AD hield de dagen erna zelfs een poll. 

Twitter

Daarna werd het stil. Heel stil. In augustus van dit jaar wakkerde ik het boeltje aan en ook daarna twitterde ik er regelmatig over. En toen pakte Van Waveren het weer op. 

Tasjes 
Het grappige is dat vorige week ongeveer tegelijk met de toezegging van Eerenberg in Utrecht-Oost tasjes in brievenbussen werden gestopt. Dat was een reclamestunt van de supermarktketen die dezelfde naam heeft als de puzzelfabrikant van vroeger. Ze hebben een nieuwe winkel op de Twijnstraat en met vrolijk betekende lichtgele synthetische tasjes willen ze de mensen daarheen lokken.

Op het lichtgele tasje is hij wèl goed zichtbaar: de theepot (foto: J. Terlingen).

En wat staat er op de tasjes tussen de tekeningen van de Domtoren en een charmante grachtbrug? Juist: de theepot. Dit kunstwerk wordt dus blijkbaar ook door de reclamejongens en -meisjes van de supermarktketen gezien als een van de Utrechtse hoogtepunten.

Het grappige is, toevallig zag ik hem enkele weken geleden ook al staan in hèt kinderboek over Utrecht.

Detail uit een tekening van Ellen de Bruijn die staat in het net verschenen prentenboek 'Utrecht'.

Deze goeie ontwikkeling hing blijkbaar in de lucht.

   
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl