Jim  Terlingen - Pas op, dit wordt een zeer positief stukje over een nieuw boek over Utrecht. Er gaan woorden vallen als ‘juweeltje’ en ‘liefde voor de stad’.  

‘Utrecht’ heet het, simpeler kan een titel niet zijn. Kinderboek, voorleesboek, kijkboek: het is allemaal waar. Maar ik haast me te zeggen dat je ook als volwassene wel van steen moet zijn om niet volop te genieten. De uitgever, Achter de Dom - een nieuweling aan het firmament, heeft het over een prentenboek voor kinderen van 1 tot 100 jaar. Dat zijn goed getroffen woorden.

De voorkant van het boek, met onder andere boekhandel Bijleveld en de Domtoren.

Illustrator Ellen de Bruijn maakte de ruim tachtig warme, stijlvolle en kleurige tekeningen en Brigitte Nieubuur de tekstjes. Het is een fijn, vrolijk boek - zonder verhaal, maar met allerlei leuke weetjes over onze geliefde stad. Mijn Utrechtse hart slaat er enorm op aan. De tekeningen zijn vol liefde voor onze stad gemaakt, de afgebeelde Utrechtse elementen zijn heel origineel bedacht. 

Twee pagina's uit 'Utrecht': de singel (foto: Ellen de Bruijn)

Naast vele klassieke onderwerpen als de Domtoren, de Munt, het Rietveld-Schröderhuis, het Spoorwegmuseum en Nijntje is er aandacht voor het kleine dat Utrecht zo ontzettend Utrecht maakt: Domtorentjes, Piekenkermis, bloemenmarkt, Anton Geesink, broodje Mario, boekhandel Bijleveld (op de voorpagina zelfs) en - naast heel veel meer - de coolste fietser.

En daar word ik warm van. Ik kocht er twee: een voor mijn nichtje (5) en een voor mezelf (54).

Rondom TivoliVredenburg, met onder andere de 'coolste fietser' (foto van twee paginas uit 'Utrecht', JT)

Heerlijk om naar Utrecht te kijken zoals het hopelijk weer gaat worden, zonder een enkel mondkapje. Een juweeltje, dit boek. 

En als ik toch over iets moet mopperen - een echte Utrechtse eigenschap die in een serieuze recensie meestal wel wordt gewaardeerd - dan is dat over twee dingen. Ten eerste dat de Vismarkt er niet in volle glorie in staat. Jammer, want laten we eerlijk zijn: dat is de mooiste straat van Utrecht (echt objectief ben ik niet). En ten tweede dat de theepot hierboven tegenwoordig in het echt is verstopt (heus waar - maar daar had ik al eens een punt van gemaakt).

     

‘Utrecht’ is voor 19,95 te koop bij boekhandels en museumwinkels en te bestellen bij boek@achterdedom.nl. Zie ook de site van de uitgever en de site van Ellen de Bruijn.

   

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl