Jim Terlingen - 'Denk mee over waar je de reusachtige theepot wilt hebben in de stad'. Dat was twee jaar geleden publicitair een zeer succesvolle actie. Alle Utrechtse media pakten het twitterberichtje op dat CDA-raadslid Sander van Waveren stuurde. Het AD hield de dagen erna zelfs een poll. 

Twitter

Wacht, wacht... ik ga voor sommigen wellicht te snel. Ik leg eerst even uit wat eraan voorafging.

Hoe het begon
De theepot is het zeven meter hoge kunstwerk Celestial Teapot van Lily van der Stokker dat in 2013 in het kader van de tentoonstelling Call of the Mall op de traverse kwam van het winkelcentrum Hoog Catharijne. Hij stond daar geweldig (zie de foto bovenaan dit artikel). Het uitvergrote intieme en alledaagse - sommigen zeggen: het gezellige en truttige - gaf kunstig commentaar op de commerciële omgeving.

Het kunstwerk trok zoveel aandacht en kreeg zoveel leuke reacties dat Stichting Kunst in het Stationsgebied en de gemeente Utrecht besloten het in het stationsgebied te behouden. Toen hij in oktober 2015 vanwege werkzaamheden daar weg moest, werd hij verplaatst naar iets verderop: het dak van parkeergarage Rijnkade. 

Amper zichtbaar
Op de parkeergarage was hij echter amper zichtbaar, wat onder andere werd veroorzaakt door in de weg staande bouwketen. Dat vond ook CDA-raadslid Van Waveren en toen kwam in oktober 2018 zijn actie.

Ik deed lollig mee met het meedenken; en ik was niet de enige.

Twitter

Maar daarna bleef het stil. Heel stil. En de theepot bleef staan waar hij stond.

Toen de bouwketen verdwenen, in mei 2019, kwam DUIC met het bericht Gigantische theepot weer in volle glorie te bewonderen. In volle glorie? Of de redacteur was dronken, of hij is omgekocht door een ambtenaar van Culturele Zaken. Want de theepot staat nog steeds op dezelfde plek. En, oordeel zelf, waar vroeger de theepot alle aandacht naar zich toe trok, zie je nu slechts een deel.

De theepot op parkeergarage Rijnkade, 2020. Foto Jim Terlingen

Gemeenteraad
CDA’er Van Waveren probeerde het op 3 oktober 2019 nog voorzichtig in het vragenuur van de gemeenteraad. Ik heb de notulen erop nageslagen: “Is er inmiddels al een definitieve locatie voor de Celestial Teapot, die gelukkig weer beter zichtbaar is, maar een meer prominente plek verdient?”

Wethouder Anke Klein wees in haar antwoord een andere plek af. “Wij zijn blij dat hij nu op deze plek staat. Misschien kan hij nog iets meer naar voren worden geschoven. Dan is hij net iets meer zichtbaar. Er worden gesprekken met de omgeving gevoerd. De eigenaar van de grond moet het goed vinden. Ook de kunstenaar heeft er iets over te zeggen, net als de adviescommissie beeldende kunst en vormgeving. Wij zijn daarover in gesprek. Wij vinden het belangrijk dat iedereen de Theepot goed kan zien.”

Gaaaap. Maar lees vooral die laatste zin nog eens over. We zijn namelijk alweer een jaar verder. Zelfs het naar voren schuiven van de theepot, die hem niet nèt maar véél beter zichtbaar zou maken, is niet gebeurd.

Hoe een sprankelend kunstwerk een dikke stoflaag kan krijgen in de Utrechtse politiek.

    
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl