Door Jim Terlingen - Aanstaande dinsdag komt het kinderboek ‘Nog meer Utrecht’ uit. Dat is de opvolger van het succesvolle ‘Utrecht’. De opzet is gelijk - fijne kleurige tekeningen en leuke teksten over bijzondere plekken in Utrecht - en ik val er weer voor als een blok.

De liefde voor de stad knált van de bladzijden. Heerlijk. Ellen de Bruijn maakte de vrolijke illustraties en Brigitte Nieubuur de tekstjes. ‘Never change a winning team’ moet uitgeverij Achter de Dom gedacht hebben. Het levert wederom een onweerstaanbaar prentenboek op voor kinderen tussen 1 en 100 jaar. 

Voorkant van het boek 'Nog meer Utrecht'.

Er waren nog genoeg onderwerpen over na deel één. De uitgever kreeg van lezers veel tips. En dus is er nu ook aandacht voor het Hanengeschrei, ijzerwarenzaak Pijper (briljant!), de Weerdsluis, het Maximapark, de Stadsschouwburg, de drie bioscopen van Jos Stelling (dus ook het nieuwe filmtheater Slachtstraat), molen De Ster, villa Jongerius, stadion Galgenwaard, de Berekuil, de Amsterdamsestraatweg enzovoort, enzovoort.

Helemaal in het midden van het boek is een bijzondere uitklapbare tekening te zien van atelier Manenburg, bij Wijde Doelen, waar ooit kunstenaar Pieter d’Hont zijn bekende Utrechtse beelden maakte: het Paard met Veulen, de Bizon en natuurlijk Anne Frank.

De kleurencombinaties in de illustraties van De Bruijn zijn weer meesterlijk, zoals ook in de verbeelding van de Pastoefabriek langs de Vaartse Rijn (zie hieronder).

De Pastoefabriek aan de Jutfaseweg. Illustratie: Ellen de Bruijn

Het eerste boek, 'Utrecht', waar ik ook laaiend enthousiast over was, is een groot succes. Het schijnt dat er ouders in bakfietsen door Utrecht rijden met voorin de kinderen die, met een boek in de hand, de weg wijzen naar de volgende locatie.

Bijna tienduizend exemplaren zijn ervan verkocht. Dat is een duizelingwekkend aantal voor een lokaal kinderboek. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat daar ook de verkopen van de Engelse, Duitse, Franse, Spaanse, Italiaanse en Japanse versies bij zijn opgeteld. 

Neem van mij aan - en men heeft me geen tropisch eiland beloofd als beloning om dit te schrijven: ook deze opvolger is té leuk om te laten liggen. 

   
  

‘Nog meer Utrecht’ is vanaf 20 september 2022 voor 22,50 te koop bij boekhandels en museumwinkels en te bestellen bij boek@achterdedom.nl.

Het boek is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels. Bij aankoop krijgt u een poster (zolang de voorraad strekt). Zie ook de site van de uitgever en de site van Ellen de Bruijn

Op zaterdag 8 oktober is er tussen 14-17 uur een signeersessie van Ellen de Bruijn en Brigitte Nieubuur in atelier Manenburg aan de Wijde Doelen. Het motto is ‘koop eerst zelf het boek in je favoriete winkel’. Later in de kinderboekenweek zijn De Bruijn en Nieubuur ook elders te vinden voor signeersessies.

 

Reacties naar: terlingenschrijft@kpnmail.nl
En zie ook: www.jimterlingen.nl