Jim Terlingen - Zo'n kop als dit laat weinig te raden over. Ja, ik ben een fan van Jos Stelling. En dan bedoel ik in de eerste plaats niet eens zijn films. Hij maakte er veertien, waarvan ik er helaas maar drie heb gezien. Die vond ik trouwens wel gaaf. De rest viel op mijn prioriteitenlijstje steeds net over de rand, bedenk ik me nu. Ga ik inhalen. Zie op wikipedia zijn filmografie.

De Utrechter, die komende maand 74 jaar wordt, heeft bij mij vooral voor eeuwige roem gezorgd door zijn fijne bioscoop-café-restaurant Springhaver aan de Springweg (sinds 1978) en door filmhuis-café-restaurant Louis Hartlooper Complex (sinds 2004).

Het LHC, gevestigd in het voormalige politiebureau op de Tolsteegbrug, bestaat vijftien jaar en gaat daarom op dinsdag 2 juli een dagje dicht. Da's voor het eerst, trouwens. Zou het daarom zijn dat ik denk dat het Louis Hartlooper Complex er veel langer zit? En nog iets: ik herinner me dat de opening in 2004 in september was. Komt er na de zomer nog een feestje? Afwachten...

Voorafgaand aan de hoofdfilm in zaal 4: de kus. Foto: Jim Terlingen

Er is zoveel zo fijn aan het LHC. De aankleding, de bediening, de originaliteit. Het geweldige kus-filmpje dat in zaal 4 te zien is. En dan die naam. Louis Hartlooper (1864-1922) was een filmexplicateur in bioscoopsalon Vreeburg en de Rembrandtbioscoop. Die Stelling besloot gewoon zijn complex naar hem te noemen en er ook 'explicateurs' in te voeren. Dat zijn mensen die een inleiding houden voorafgaand aan een film. Lef hoor.

En zonder een cent subsidie. Knap. Leve Jos Stelling.

Meer lezen?
Vijf jaar geleden verscheen dit stuk op Nieuws030 toen het LHC tien jaar bestond.
En in 2015 bestond Springhaver 130 jaar.

              

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl