Jim Terlingen - Eens in de drie maanden hoor ik het, gemiddeld: ‘Hee Post!’.

Ik heb altijd gedacht dat dit een verwijzing is naar de VPRO-serie Zaai waarin postbode Siemen optreedt. Maar op het internet heeft men het over Pieter Post, de Nederlandse naam voor de Engelse postbode in de roemruchte BBC-animatieserie Postman Pat. Benieuwd naar wat de juiste verklaring is.

Waarschijnlijk wordt het getriggerd door het jasje dat ik draag. Ontzettend leuk vind ik die begroeting in ieder geval. 

Deze week zei een mevrouw in de deuropening van haar huis aan de Tolsteegsingel: "Wat is het toch fijn dat er een Post is." Daarvan kreeg ik zo’n grijns dat een tegemoetkomende studente van begin twintig lief naar me lachte. Zo'n feestje overkomt mij (midden vijftig) niet vaak meer. Ik liep de rest van mijn ronde een stuk rechterop. Kortom, ik heb het iedere keer naar mijn zin als ik postloop vlakbij huis, net buiten het centrum. Bewegen, mensen zien, nuttig zijn - heerlijk. En volgens mij waarderen mijn klantjes het ook, zo’n blije Post.

Ik schreef onlangs over mijn weemoedige gevoelens bij het idee dat dit alles uit mijn leven gaat verdwijnen. PostNL gaat in Utrecht grotere wijken maken, die dan met een elektrische (bak)fiets moet worden bereden. Mijn fijne uurtje post, dat al zes jaar deel uitmaakt van mijn bestaan, zal zeker gaan sneuvelen. Of ik in de nieuwe opzet m’n draai kan vinden - mijn wijk zal worden opgesplitst en een grotere wijk moet ook passen in mijn leven naast mijn andere baan - ik heb er een hard hoofd in.

Het goede nieuws is: NRP2 - ja zo heet deze verandering in postjargon - wordt met zeker een maand uitgesteld. Het wordt niet juli maar augustus, is de laatste melding. Maar het gaat wel door. Op het depot staan al elektrische (bak)fietsen klaar om als voorbeeld te dienen bij speciale rij-cursussen. 

Enfin.

Deze week werd mijn melancholie aangewakkerd in de centrale bieb in het voormalige postkantoor op de Neude. Daar zag ik een hoekje met ouderwetse postspulletjes een authentiek karretje. Natuurlijk even geposeerd. En ik bedacht de ‘Hee Post!’ erbij.

In de centrale bieb op de Neude.

PS. Ik noemde hierboven twee fictieve postbodes. Er zijn er natuurlijk meer! Bijvoorbeeld: Gerrit de Postduif in de Fabeltjeskrant, Paulus Post (Ab Hofstee) in Oebele, Hein Gatje (Aart Staartjes) in J.J. De Bom, Pietje Puk in de kinderboeken van Henri Arnoldus, Anton Gleuf in de Ko de Boswachtershow en Kabouter Lui in Kabouter Plop.

   
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl