Jim Terlingen - Over een maand, op 22 april 2021, is de Utrechtse verzetsstrijdster Truus van Lier precies honderd jaar geleden geboren. Het leek er even op dat er heel veel op die datum zou gaan gebeuren (zie dit nieuwsbericht), maar zoals de vlag er nu bij hangt, is het vooral nog even wachten.

Wat ik de wandelgangen heb vernomen over de Utrechtse projecten:

  • Een speciale kunstcommissie van de gemeente Utrecht is nog druk bezig met de selectie van de kunstenaar die het beeld/kunstwerk gaat maken dat nabij de plek van de aanslag komt (hoek Walsteeg). Daarna moet de kunstenaar nog aan de slag.
  • Het boek van Jessica van Geel over Truus van Lier komt na de zomer. 
  • Filmmaakster Edith Wegman is haar product nog druk aan het voorbereiden.
  • Het struikelsteentje voor Truus voor haar ouderlijk huis op de Prins Hendriklaan 48 en een plaquette op het pand zal wèl op haar geboortedag worden geplaatst.

En er is natuurlijk de narcissen-aubade langs de Catharijnesingel. Op de nieuwe plek is er iets aan het gebeuren. Bovenaan dit artikel is de nieuwe plek te zien, precies tegenover de plek van de aanslag. Opvallend: de letters staan veel dichter tegen elkaar aan dan hoe het op de oude plek was. 

Op die oude plek, een paar honderd meter zuidelijker, zijn de bollen niet uit de grond gehaald. Daardoor komen ook daar narcissen op. Vooral de T is nu al zichtbaar. 

De oude plek van de narcissen op 20 maart 2021 (boven) en 13 april 2018 (beneden). Foto's: Jim Terlingen

PS. In een eerdere versie van deze column stond 20 april als de datum voor de legging van het struikelsteentje en de plaatsing van de plaquette. Dat is toch 22 april geworden, meldt mijn bron.

    
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl