Door Jim Terlingen - Het voorjaar van 2021 zal in Utrecht deels in het teken staan van verzetsvrouw Truus van Lier. Op dit moment zijn mensen op verschillende fronten daar hard mee bezig. Op 22 april 2021 zou Truus honderd jaar geworden zijn.

Bloemen-aubade
Gisteren en vandaag zijn de bollen de grond in gegaan op een nieuwe locatie langs de Catharijnesingel. Deze locatie is een paar honderd meter noordeljker dan de oude. Hij bevindt zich tegenover de plek van de moord die Van Lier op 3 september 1943 pleegde op de Utrechtse NSB-politiechef Kerlen. Deze aanslag gebeurde op de hoek van de Walsteeg en het Willemsplantsoen.
 

Frank de Munnik, beheerder van het bijzondere monument, aan het werk. Foto: Edith Wegman

De ontsluiting van het laatste deel van de singel maakte het plan mogelijk om de plaats van de bloemenhulde te veranderen. De poters, onder leiding van Frank de Munnik - de beheerder van dit bijzondere monument - werkten met ladders omdat de walkant daar heel schuin is. Zij stopten narcissenbollen en bollen van andere stinzenplanten in de grond.

Sinds 2005 is de bloemenaubade langs de Catharijnesingel elke lente enkele weken te zien. Dat was jarenlang een project van buurtbewoner Tommie Hendriks. De Munnik is hem in 2018 opgevolgd. Hij houdt deze site bij.

Het is de bedoeling dat de duur van de bloei op de nieuwe locatie wordt verlengd van weken naar maanden.

De bloemen-aubade op de oude locatie in april 2018. Foto: Jim Terlingen

Stolpersteine
In februari 2021 worden in Utrecht 33 nieuwe struikelstenen geplaatst, waaronder ook een voor Truus van Lier. Dit gebeurt voor haar ouderlijk huis op Prins Hendriklaan 48. 

De Duitser Gunter Demnig, de bedenker van de 'stolpersteine', zal daarbij vanwege corona niet aanwezig zijn. Demnig noemt de steentjes zo omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart (‘stolpern’ betekent struikelen) en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Ze liggen steevast voor een woonhuis en geven zo subtiel aandacht aan het feit dat daar joodse mensen hebben gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.

Op het steentje van Truus van Lier zal de overlijdensdatum '27 oktober 1943' komen te staan. Over deze datum heerst echter onder geschiedkundigen onzekerheid. Historica Jessica van Geel, die op dit moment bezig is met een boek over Truus van Lier - dat in april rond de geboortedag van Van Lier gaat verschijnen, zal hierover gaan schrijven.

De tekst die op het struikelsteentje gaat komen.

Permanent kunstwerk/beeld
Er komt in de buurt van het Willemsplantsoen ook een vast kunstwerk om de Utrechtse rechtenstudente te gedenken. Een werkgroep gaat drie kunstenaars uitnodigen om een ontwerp te maken. Of dat een standbeeld gaat worden, is nog niet duidelijk. Het resultaat wordt in de loop van 2021 geplaatst. Lees hier meer. Enkele weken geleden schreef cineast Jos Stelling op Nieuws030 een column over het proces rond de keuze.

Er zijn nog meer iniatieven. Filmmaakster Edith Wegman is bezig met het maken van een documentaire rond de jaarlijkse bloemen-aubade.

Truus van Lier (ingekleurd portret, Jim Terlingen)